Externe

Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei

Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).

Forțele armate ale Kievului și Direcția Principală de Informații (HUR) de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării spun că sunt capabile să-și crească „numărul și eficacitatea atacurilor transfrontaliere”, dar pentru aceasta au nevoie coordonate precise și armele potrivite.

Conform surselor citate, Ucraina a trimis zilele trecute o solicitare de a i se permite să atace în Rusia cu arme occidentale. Dacă Pentagonul și Casa Albă au refuzat imediat cererea, acum o iau în considerare. Dacă Ucraina va primi undă verde, „atunci vom asista la o schimbare serioasă în politica administrației” Biden, notează WSJ.

Presa americană a aflat recent că SUA au livrat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, dar cu condiția ca acestea să nu fie folosite împotriva unor ținte din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. O sursă a declarat pentru Reuters că SUA au decis să furnizeze astfel de rachete din cauza utilizării de către Rusia a unor rachete balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult