Externe

Papa Francisc: Tensiunile și dezbaterile din societate sunt inevitabile, încercarea de uniformizare a opiniilor provoacă tensiuni și violențe

Certurile și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie trecute sub covor, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că încercarea de a impune o viziune uniformă a stimulat frustrările și violențele, transmite Reuters.

AP
Sursa: AP

Adresându-se la o adunare pentru pace într-un amfiteatru roman din orașul Verona, din nordul Italiei, papa a spus că oamenii trebuie să învețe cum să facă față conflictului înainte de a scăpa de sub control, dar și să recunoască faptul că a avea opinii diferite este sănătos.

"O societate fără conflicte este o societate moartă. O societate care ascunde conflicte este o societate sinucigașă. O societate care ia conflictele de mână este o societate a viitorului", a spus Papa pentru aproximativ 12.500 de oameni adunați în arena antică.

”Defectul dictaturilor este că nu admit pluralismul”, a adăugat el.

Aceasta este a doua vizită de o zi a Papei în nordul Italiei în trei săptămâni, după vizita sa la Veneția luna trecută, testându-și rezistența după afecțiunile repetate din ultimul an care l-au forțat uneori să-și reducă aparițiile publice.

După cum este acum normal, pontiful în vârstă de 87 de ani s-a deplasat în scaunul cu rotile și a apărut într-o formă bună când a întâlnit pentru prima dată preoți și copii în oraș, înainte de a participa la conferința pentru pace în aer liber și a lua apoi masa cu deținuți, într-o închisoare locală.

Francis a spus că lumea a fost atacată de războaie, dar a adăugat că oamenii obișnuiți trebuie să încerce să construiască poduri și să evite să fie târâți în conflicte armate la ordinul liderilor lor.

"Ideologiile nu au picioare pe care să meargă, nici mâini pentru a vindeca rănile, nici ochi care să vadă suferințele altora. Pacea se face cu picioarele, mâinile și ochii oamenilor implicați", a spus el.

Subliniind speranțele Papei de reconciliere personală, un bărbat israelian, ai cărui părinți au murit în atacul din 7 octombrie al militanților Hamas, a îmbrățișat pe scena de la Verona un activist palestinian pentru pace, al cărui frate murise într-o închisoare israeliană.

”Nu cred că există cuvinte de adăugat la asta”, a spus Papa, conducând aplauzele pentru gestul lor.

Papa face aproape săptămânal cereri pentru încetarea luptelor în multiple conflicte, în special în Ucraina și Gaza, punând impulsul pentru pace în centrul papalității sale de 11 ani.

"Nu vă opriți. Nu vă descurajați. Nu deveniți spectatori ai așa-ziselor războaie 'inevitabile'", a spus el audienței sale.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult