Social

Sănătate pentru toți// Ion Dascaliuc, despre cancerul de piele și metodele de prevenire

Numărul persoanelor depistate cu cancer de piele în țara noastră este în continuă creștere, a declarat chirurgul-oncolog Ion Dascaliuc, la emisiunea „Sănătate pentru toți” de la Radio Moldova. Medicul a precizat că semnele bolii pot fi orice modificare, leziuni, alunițe care își modifică aspectul, dar și unele formațiuni care se dezvoltă pe piele.

Medicul a explicat că apariția cancerului de piele este provocat atât de radiația solară, (razele) Röntgen și diferite substanțe chimice, cât și de unele boli preexistente.

„Omul se naște cu piele curată în mare cazul, în afara de hemangioame. Tot ce apare pe parcurs poate să aducă la cancer, adică diferite sclerodermii, atrofie, keratoze, alunițe. În așa situații, numaidecât trebuie de consultat de medicul dermatolog, sau trimis la Institutul de Oncologie

Totodată, specialistul a vorbit și despre tipurile de cancer de piele și cum acestea se răspândesc.

„Cea mai răspândită formă de cancer a pielii este cancerul bazocelular, care se întâlnește undeva în 60%. Este o formă de cancer relativ benignă, se răspândește local, crește în dimensiuni și foarte rar ajunge la metastază. Pe urmă cancerul spinocelular, mai agresiv, el poate să se răspândească mai mult pe căi limfatice, în ganglionii limfatici și pe cale hematogenă, prin sânge. Mai există melanomul malign, sarcoamele din piele, din țesutul mezenchimal

Potrivit experților în domeniu, cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de piele este înlăturarea tuturor formațiunilor preexistente de cancer.

„Foarte des să malignizează cicatricile cheloide după arsuri, combustii și astea sunt foarte rele, des provoacă metastaza și odată ce se ulcerează o cicatrice ar trebui urgent înlăturată. Trebuiesc înlăturate toate alunițele care se schimbă la culoare, încep să deranjeze sau cresc în dimensiuni”.

Potrivit OMS, la nivel global, anual, sunt depistate circa 2 – 3 milioane de cazuri de cancer non-melanomic și peste 132 de mii de cazuri de cancer de piele melanomic.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult