Internațional

Corespondență//Gardul polonez răsăritean: noua Cortină de Fier

După ce Finlanda a anunțat că își va fortifica cei peste 1300 km de frontieră cu Rusia, iată că și Polonia, vecină cu enclava rusă Kaliningrad, anunță că va face același lucru.

Polonia va investi peste 4 miliarde de euro pentru securizarea graniței sale cu Rusia și cu Belarus.

Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a dat ca exemplu Regatul Unit al Marii Britanii, spunând că în chestiunea răspunsului adus Rusiei lui Putin, Londra a acționat mai repede decât statele membre ale UE. Marea Britanie nu a trebuit să ajungă la un consens într-un bloc de 27 de membri cu privire la chestiuni precum sancțiunile împotriva Kremlinului și ajutorul acordat Ucrainei.

Acum Polonia ia singură măsurile necesare pentru securizarea granițelor sale răsăritene. Sikorski, ministrul de externe a spus că ar fi „ideal” ca Ucraina să câștige războiul și a făcut ecou apelului din partea lordului David Cameron, ministrul de externe britanic, ca aliații NATO să își atingă obiectivul de cheltuieli de apărare de 2% din PIB.

Polonia, care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB în acest an. Marea Britanie s-a angajat la rândul său să-și majoreze cheltuielile la 2,5%.

Polonia va investi 10 miliarde de zloți (peste 4 miliarde de euro) pentru a-și asigura granița de est, a precizat premierul Donald Tusk sâmbătă, în încercarea de a-și consolida apărarea împotriva a ceea ce spune că este o amenințare în creștere din partea Rusiei și Belarusului.

Demarăm un proiect major pentru construirea unei frontiere sigure, inclusiv un sistem de fortificații, precum și decizii de amenajare a teritoriului și de mediu care vor face ca această frontieră să fie imposibil de trecut pentru un potențial inamic.” Proiectul Shield-East este cel mai recent exemplu în care Varșovia și-a intensificat apărarea după ce a acuzat Moscova și Minsk de încercarea de a destabiliza Polonia.

Granița Poloniei cu Bielorusia a reprezentat un punct fierbinte de când migranții au început să se aglomereze acolo în 2021, după ce Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis practic agenții de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială către Europa.

Este vorba de o amenajare a teritoriului și a mediului care vor face ca această frontieră poloneză să fie imposibil de trecut pentru un potențial inamic. Guvernul polonez nu a oferit însă pe moment detalii suplimentare despre ce fel de fortificații vor fi construite.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult