Corespondență//Deriva spre dreapta a UE: partizanii britanici ai Europei sunt incapabili să admită adevărul
În Regatul Unit continuă războiul cultural, care n-a cunoscut nicio pauză din 2016 încoace, între partizanii și adversarii Brexitului, ieșirea definitivă al Mării Britanii din Uniunea Europeană. Problema pare să fi fost agravată, în 2016, anul Brexitului, și de felul aproape disprețuitor în care liderii UE l-au tratat pe premierul britanic de atunci David Cameron (care este și actualul ministru de Externe al Londrei). Dar o stranie schimbare a situației pare să aibă loc în relația Marii Britanii cu continentul.
Se presupune în general că Brexitul a transformat englezii în filisteni și xenofobi. Dar pentru a vedea că lucrurile se schimbă ajunge să aruncăm o privire la ceea ce se întâmplă pe continent. Căci faptul ciudat este că Regatul Unit se află într-o situație anormală în aceea că nu are un partid populist anti-imigranți în parlament - situație regăsită doar într-unul dintre cei 27 de membri ai UE, și anume Irlanda.
Dar și Irlanda, ca și restul UE, ar putea înceta să mai fie o excepție la alegerile europene, peste trei săptămâni, când partidele de extrema dreaptă ar putea termina pe primul loc în nouă state UE.
Poate, așa cum au susținut unii partizani ai Brexitului (Leavers) pe parcursul campaniei, Marea Britanie are pur și simplu o tradiție liberală mai puternică. Sau poate chiar faptul de a relua controlul asupra întregii legislații a servit în parte la atenuarea preocupărilor oamenilor față de imigrație.
În orice caz, acum se întâmplă ceva pe care aproape niciun opozant al Brexitului (Remainers) nu și l-ar fi putut imagina în 2016. La fel cum Europa se îndreaptă către dreapta autoritară, Regatul Unit, caz aproape unic, este pregătit să acorde o mare majoritate unui partid de stânga tradițională, Labour, la viitoarele alegeri.
Într-adevăr, la fel cum Europa explorează diverse scheme de returnare a azilanților în stilul a ceea ce face Londra cu trimiterea în Rwanda, șeful Labour Keir Starmer își repetă promisiunea de a aboli această inițiativă de trimitere a imigranților in Rwanda. Asta în vreme ce Italia a încheiat o înțelegere cu Albania pentru a trimite migranții acolo, iar Parlamentul european a apreciat favorabil o inițiativă similară la scara continentului.
Iată așadar, în peisajul post-Brexit, o stranie răsturnare a situației.
AUTOR: Dan Alexe