Externe

Revista presei internaționale: Președintele Iranului își pierde viața pe fondul unei instabilități interne și regionale majore; Forțele ucrainene își consolidează poziția în nord-est

Presa internațională descrie accidentul în care au murit președintele Iranului și alți oficiali aflați la bordul unui elicopter care s-a prăbușit ieri în munți. Publicațiile de la Kiev relatează despre ultimele evoluții ale războiului ruso-ucrainean, comentând situația extrem de complicată de pe linia frontului din estul Ucrainei. În vizorul presei europene rămâne starea de sănătate a premierului Slovaciei, internat în spital după ce a supraviețuit unui atentat săptămâna trecută. Lidia Petrenco a selectat câteva dintre cele mai importante articole dedicate acestor subiecte și vine cu detalii.

Președintele Iranului Ebrahim Raisi și alți oficiali de la Teheran au murit ieri după ce elicopterul în care zburau s-a prăbușit în munți, transmite agenția iraniană Mehr. Nimeni dintre cei aflați la bordul elicopterului nu a supraviețuit, au anunțat azi dimineață salvatorii iranieni, citați de aceeași agenție de presă. La bordul elicopterului se mai aflau ministrul iranian de externe, un guvernator local și liderul spiritual al unei provincii, mai scrie Mehr, precizând că deocamdată nu e clară cauza accidentului produs în munții din nord-vestul Iranului, în apropierea graniței cu Azerbaidjanul. Raisi se întorcea din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, unde el și președintele azer Ilham Aliyev au participat la ceremonia de punere în funcțiune a unui baraj la granița râului Araks, menționează agenția de presă.

Salvatorii iranieni au ajuns la locul accidentului, dar nu au găsit semne de viață, a declarat luni ministrul de interne al țării, după o operațiune de o noapte într-o zonă muntoasă învăluită în ceață densă, relatează The Wall Street Journal. Drone, câini și echipe de căutare și salvare au fost folosite pentru a localiza elicopterul, în timp ce vremea rea a complicat munca, a declarat Ahmad Vahidi la televiziunea de stat iraniană, citat de WSJ.

Prăbușirea elicopterului care îl transporta pe președintele și ministrul de externe al Iranului are loc într-un moment deosebit de dificil în Orientul Mijlociu – și pentru Iran pe plan intern, constată CNN. Țara a fost zbuciumată de demonstrațiile conduse de tineri împotriva guvernării clericale și a înrăutățirii condițiilor economice, după moartea tinerei Mahsa Amini în 2022 în custodia renumitei poliții morale din Iran, amintește publicația. Moartea președintelui Ebrahim Raisi nu ar fi putut avea loc într-un „moment mai instabil” atât pentru Iran, cât și pentru regiune, opinează editorialistul CNN, Christiane Amanpour. Moartea lui Raisi survine în timp ce războiul Israelului împotriva Hamas continuă în luna a opta, alimentând o catastrofă umanitară în spirală și provocând o creștere a tensiunilor regionale, observă expertul. „Vă puteți imagina pentru Statele Unite, pentru Occident, una dintre cele mai importante probleme este problema nucleară a Iranului”, a adăugat Christiane Amanpour. Raisi a preluat președinția pe măsură ce negocierile cu SUA cu privire la modul de relansare a acordului nuclear din 2015 au stagnat, amintește publicația.

Președintele Iranului Ebrahim Raisi a fost un cleric dur apropiat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, remarcă BBC. Alegerea sa din 2021 a consolidat controlul conservatorilor asupra Republicii Islamice, constată agenția de presă.

Moartea președintelui Iranului va declanșa o luptă pentru putere cu mize mari, titrează The Economist. Publicația amintește că în urmă cu trei ani, când Ebrahim Raisi a câștigat președinția într-un scrutin fraudulos, unii iranieni au crezut că este o piatră de temelie spre o poziție mai mare. Se presupunea că după moartea lui Ali Khamenei, liderul suprem îmbătrânit și bolnav, Raisi va face tot posibilul pentru a-l înlocui, amintește publicația. Dar istoria a decis în mod ironic: în loc să-l catapulteze la postul de top, câștigarea președinției l-a costat viața pe fostul președinte, conchide The Economist.

Reuters notează că potrivit Constituției Republicii Islamice, dacă un președinte moare, funcția lui e prelută de ayatollah – liderul spriritual al țării. Raisi a fost ales președinte în 2021 și, conform calendarului actual, alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în 2025, precizează agenția de presă.

Între timp, presa internațională urmărește evoluția războiului din Ucraina, unde armata ucraineană continuă să întreprindă eforturi pentru a opri ofensiva armatei ruse în estul țării. Forțele ucrainene au câștigat poziții mai solide în regiunea nord-estică Harkov, titrează Kyivindependent, citându-l pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a mai spus că Ucraina a respins cu succes atacurile rusești în regiunea Donețk, inclusiv în zona din apropierea orașului Chasiv Yar, care a devenit una dintre principalele ținte strategice, notează suspilne.media. Armata rusă nu își atinge deocamdată obiectivul de a dispersa forțele ucrainene și a le slăbi, subliniază Ukrinform.

În contextul loviturilor aeriene regulate săvârșite de armata rusă asupra infrastructurii civile din Ucraina, pentru astăzi este programată o nouă întâlnire a Grupului Ramstein, care va fi găzduită de Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin și va reuni miniștri ai apărării din aproape 50 de state din întreaga lume, transmite Kyivpost. În prim planul discuțiilor va fi necesitatea livrării sistemelor de apărare antiaeriană, observă publicația.

Agenția France Presse scrie despre decizia președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a respinge apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în războiul dintre Ucraina și Rusia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Într-un interviu acordat AFP, Zelenski s-a arătat convins că Moscova ar folosi orice suspendare a ostilităților pentru a-și spori avantajul militar.

Viața premierului Slovac, Robert Fico este în afara oricărui pericol, dar starea lui rămâne gravă după ce a supraviețuit unui atentat săptămâna trecută, transmite publicația slovacă SME. Fico e supus unei terapii intensive, fiind grav rănit după ce atacatorul a tras cinci focuri de armă în direcția sa în timpul unei întâlniri cu susținătorii premierului. Recuperarea lui Robert Fico va dura cel puțin câteva săptămâni, scrie aktuality. Aceeași publicație observă că poliția locală admite că atacatorul nu a acționat de unul singir, așa cum se credea anterior, din moment ce la două ore după atac, datele și informațiile de pe pagina lui de Facebook au fost șterse de persoane necunoscute.

Cartea recordurilor Guiness publică un nou record greu de doborât, după ce un american de 106 ani a devenit cel mai bătrân parașutist din lume. Potrivit guinnessworldrecords, Alfred Blaschke, un rezident din Texas, a stabilit primul astfel de record în 2020, când avea 103 ani, eveniment care a coincis cu absolvirea facultății de către nepoții săi gemeni. Dar, doi ani mai târziu, acest record a fost doborât de o suedeză, care avea aproape 104 ani. Alfred nu a suportat asta și a decis să-și recapete titlul de cel mai bătrân parașutist, sărind din nou cu o parașută în tandem cu un instructor în dimineața zilei de 27 noiembrie 2023.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult