Social

Anatolie Nosatîi: Pe transportoarele Piranha, donate de Germania, vor fi instalate mitraliere

Republica Moldova a primit din partea Germaniei trei transportoarele blindate Piranha. Acestea vor fi utilizate în procesul de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Donația vine în baza aranjamentului semnat cu Germania în octombrie trecut, ca urmare a vizitei oficiale a ministrului apărării al Germaniei, Chistine Lambrecht la Chișinău.

„Este prima livrare de transportoare blindate Piranha pe roți din câteva livrări ce vor urma în săptămânile și lunile următoare. Cooperarea militară dintre Republica Moldova și Germania va obține astfel un nou nivel de calitate. Această livrare, ca parte a inițiative de modernizare a Guvernului Federal German va îmbunătăți capacitatea de apărare a Republicii Moldova și capacitățile acesteia de a participa la misiunile internaționale pentru menținerea păcii”, a declarat Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la Chișinău, Ulrich Kinney, în cadrul ceremoniei oficiale de donare a tehnicii militare.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că pe aceste transportoare vor fi instalate mitraliere. El a spus că cele trei unități de tehnică militare au fost deja repartizate pentru dotarea Batalionului nr. 22 de menținere a păcii. Potrivit lui Nosatîi, până la sfârșitul primului semestru, din Germania în țara noastră vor mai ajunge 16 transportoare blindate Piranha.

„Avem un obiectiv de a implementa standarde occidentale, de a trece de la echipamente vechi sovietice la echipamente moderne, folosite în țările occidentale. Prin urmare, și mitralierele vor fi corespunzătoare”, a spus ministrul Apărării.

Nosatîi a precizat că transportoarele nu sunt noi, dar sunt cu mult mai noi decât tehnica din dotarea Armatei Naționale. „Înainte de a fi livrate, toate au trecut deservirea capitală și vin inclusiv cu un termen de garanție”, a declarat ministrul.

Transportoarele donate fac parte din a treia generație, pot dezvolta o viteză de până la 100 de km pe oră și cântăresc 14 tone.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult