Social

Expert: Ambele acte care urmează să fie semnate mâine la Bruxelles sunt importante pentru Republica Moldova

Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care vor fi semnate mâine la Bruxelles, au o importanță maximă pentru țara noastră, susține expertul în politică externă a comunității WatchDog, Andrei Curăraru.

Potrivit acestuia, parteneriatul pentru securitate va viza atât schimbul de informații între țara noastră și Uniunea Europeană, cât și va facilita procurarea de arme, inclusiv prin intermediul granturilor Uniunii Europene.

„Printre priorități se află și lupta cu dezinformarea, și atacurile cibernetice cu terorismul, fiind prezente într-o formă sau alta în regiune și toate având o evoluție negativă semnificativă. Vedem tot mai multe riscuri legate și de terorism, și de atacurile cibernetice, care se întâmplă și în Republica Moldova. Putem anticipa că vor crește în număr înainte de alegerile din 20 octombrie, anul curent”, a declarat expertul Andrei Curăraru.

Cel de-al doilea document Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI) va permite atragerea mai multor fonduri pentru a sprijini categoriile social vulnerabile, susține expertul.

„Vom primi suport semnificativ în ceea ce privește pensiile, plăți sociale, plăți pentru șomeri, dar și sprijin în reformarea acestui domeniu, pentru ca aceste plăți să ajungă în primul rând la oamenii care au nevoie de ele și la categoriile cele mai defavorizate, de exemplu – pensionarii care primesc niște pensii la limita existenței sau mamele cu mulți copii. Programul european pentru ajutor social este unul dintre cele mai mari, pe locul trei după agricultură și dezvoltarea regiunilor. Pentru Republica Moldova, acest ajutor va veni, inclusiv, în sume de bani alocate categoriilor defavorizate. Adică, putem să anticipăm creșteri de pensii și salarii în domeniul bugetar”, a mai explicat expertul în politică externă a comunității WatchDog, Andrei Curăraru.

Amintim că cele două documente vor fi semnate la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În cadrul evenimentului care va avea loc mâine la Bruxelles se vor discuta evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb, precum și pregătirile pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare. Delegația moldovenească va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, potrivit unui comunicat al Biroului pentru Integrare Europeană.

Reuniunea, fiind prima de când Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova – va începe cu o discuție pe tema relațiilor bilaterale, concentrându-se privind procesul de aderare a Republicii Moldova la UE și dialogul politic și reformele, în special în domeniile justiției, libertății și securității. Delegațiile UE și Republica Moldova va continua apoi schimburile pe tema cooperării și convergenței în domeniul străinilor și politica de securitate și cooperarea economică și sectorială, în special în domeniul energiei, comerțului și chestiuni legate de comerț.

Consiliul de asociere va face, de asemenea, schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale.

Reuniunea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, și premierul Dorin Recean, cu participarea Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult