Economic

Interviu // Ion Gumene, secretar de stat la Ministerul Finanțelor: Banii cetățenilor pot să contribuie la dezvoltarea țării

Cetățenii din Republica Moldova își vor putea investi economiile în Valori mobiliare de stat (VMS), un instrument alternativ depozitelor bancare sau banilor păstrați acasă. Valoarea minimă a unei hârtii mobiliare este 100 de lei și este cel mai sigur tip de investiție, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene. Funcționarul a mai precizat că în urma vânzării VMS-urilor, banii vor fi utilizați de către guvern pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Radio Moldova: Domnule Gumene, așadar, o noutate pentru Republica Moldova, vreau să ne spuneți mai exact în ce va consta acest mecanism și de ce considerați necesar implementarea lui și în țara noastră?

Ion Gumene: În primul rând vreau să menționez că acest mecanism exista și până acum, doar că nu era utilizată o platformă care să faciliteze interacțiunea directă a statului cu cetățenii, cei care vor să investească în economia. Adică, oamenii care au economii și în loc să le țină acasă, unde valoarea banului scade, are posibilitatea să cumpere valori mobiliare de stat, hârtii de valoare, astfel încât la o anumită perioadă, la scadență, să ridice și suma depusă, dar și o dobândă. Până acum a existat mecanismul, lucra în felul următor. Oamenii care doreau să procure de Valori mobiliare de stat (VMS) se duceau la bancă, încheiau contractul cu banca, unde avea contul, cont bancar și respectiv bani pe acel cont. Banca participa la licitațiile organizate de Ministerul Finanțelor, noi practic săptămânal organizăm astfel de licitații, după care, dacă oferta persoanei, fie fizice sau juridice a fost acceptată de către Ministerul Finanțelor atunci deja este o relație contractuală între banca și client de plata dobânzii. Prin această platformă electronică noi vrem să creștem numărului de oameni, cetățeni, persoane fizice care pot cumpăra valori imobiliare de stat. Scopul este de a miza pe piața internă de capital din Republica Moldova. Noi vrem să dăm posibilitatea cetățenilor să investească și în instrumente alternative, nu doar în depozite bancare sau să păstreze banii acasă. Banii în orice economie trebuie să lucreze, ei trebuie să contribuie la dezvoltarea țării, bani care vor fi ca urmare a vânzării hârtiilor imobiliare de stat vor fi utilizați de către guvern pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare, drumuri, școli, conform priorităților noastre.

Radio Moldova: La modul practic, explicați-ne cum va funcționa această platformă, cum o vor putea accesa cetățenii?

Ion Gumene: Lansarea o vom face nu mai târziu de luna iulie, sperăm chiar la finele lunii iunie. Este o pagină web interconectată cu mai multe baze de date naționale. Orice cetățean care are un cont bancar din Republica Moldova, doar din Republica Moldova își creează un profil, automat se fac conectările cu sistemul de plăți, cu registrul populației, cu alte sisteme informaționale, după care persoana indică contul bancar din care vrea să facă tranzacția, vrea să cumpere VMS-uri și în sistem apar niște informații că Ministerul face licitații. Ce sunt astea? Ministerul Finanțelor anunță că în două săptămâni, sau, de exemplu, la 1 iunie, vom organiza licitații de vânzare a VMS-urilor, în valoare de un miliard de lei și atunci persoanele care sunt cointeresate doar prin două, trei clickuri își exprimă intenția de a participa la licitație și în sistem va fi posibil, de asemenea, de a pune procentul, rata dobânzii cu care cetățeanul este de acord. Lui i se calculează în mod automat și volumul ratei dobânzii, iar, încă printr-un click, cetățeanul își exprimă acordul de a cumpăra hârtii mobiliare de stat. Mai departe sistemul electronic îi calculează rata dobânzii, în special termenul în care va fi achitat, care este volumul acestora, e foarte simplu. După care cetățeanul indică fie același cont bancar, fie alt cont bancar sau card unde vine dobânda și corpul principal la investiții. Deci, omul nu trebuie să meargă nicăieri la bancă, stând acasă.

Radio Moldova: Să presupunem că un cetățean dorește să împrumute statul. El ține banii acasă. Ce trebuie să facă? Să-i depună pe un cont bancar după care îi transferă, sau care sunt procedurile?

Ion Gumene: Tranzacțiile au loc doar prin bănci, trebuie să aibă un cont bancar, la o bancă comercială. Noi putem spune că statul se împrumută, dar mai degrabă este o oportunitate pentru cetățeni ca să investească în anumite instrumente financiare. Este o piață de capital la început de cale, pe care noi trebuie să o dezvoltăm și acesta este unul din instrumente.

Radio Moldova: Vor fi necesare dovezi ale provenienței acestor bani?

Ion Gumene: La această etapă ziceam că este un sistem care este interconectat cu alte sisteme, cu sistemele băncilor. La noi BNM a impus băncilor anumite reglementări prin care băncile sunt cele responsabile de verificarea provenienței banilor. Sunt niște sisteme de alertă, sisteme de control, unde se verifică de-a fir a păr deponenți, cei care au conturi la băncile noastre comerciale. Deci, noi nu verificăm suplimentar, este deja un mecanism bine pus la punct de prevenire a spălării banilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Radio Moldova: Până în prezent, câți bani au împrumutat cetățenii statului prin actualul mecanism, care presupune intermedierea băncilor comerciale?

Ion Gumene: Volumul împrumutat pe piața internă este în jur de 5 miliarde anual. Nu deținem aceste date, dar ponderea persoanelor fizice este destul de mică în comparație cu agenții economici. Noi dorim această pondere să o creștem esențial, adică să punem în valoare economiile cetățenilor. Și România o face, și Ungaria care este lider în UE la acest capitol. 50 la sută din deficit se finanțează prin acest mecanism. Banii lucrează. Dezvoltarea pieței de capital interne contribuie la creșterea economică , aceasta ne dorim și noi.

Radio Moldova: Există sume minime și maxime care pot fi împrumutate de la un cetățean?

Ion Gumene: Valoarea minimă a unei hârtii mobiliare este 100 de lei, valoare maximă este deja atât cât are cetățeanul, adică minim dacă are 100 de lei pe cont poate procura o hârtie de valoare de stat. Împrumuturile vor fi posibile doar în lei. Evident că ne propunem să dezvoltăm platforma, posibil vor fi și alte instrumente derivate și alte opțiuni de împrumut și în valută dar, în următorii doi ani va fi doar împrumut în lei prin băncile comerciale din Republica Moldova.

Radio Moldova: Sunt aceste împrumuturi mai sigure decât la bănci? Există riscuri ca statul să nu poată returna acești banii împrumutați?

Ion Gumene: Este, probabil, cel mai sigur tip de investiții din 1995 de când a intrat în vigoare legea privind valorile mobiliare de stat. Nu au fost cazuri când statul să întârzie măcar cu o zi achitarea plăților sau să nu fie achitate plățile în general. În procesul de executare a bugetului, astfel de plăți sunt prioritare și de jure nu există nici un risc să nu fie efectuate plățile.

Radio Moldova: În condițiile social-economice din Republica Moldova, cât de mult mizați pe acest mecanism, si cât de deschiși credeți că vor fi cetățenii?

Ion Gumene: Depinde de încrederea cetățenilor, dar încrederea se obține prin comunicare și exemple pozitive, adică când cetățeanul vede că banii cu care a contribuit la dezvoltare au fost eficient utilizați, există impact, există creștere economică și asta trebuie să comunicăm. Noi avem și o strategie de comunicare. La sfârșitul lunii mai începem să spunem mai multe despre platformă și mai simplu pentru orice cetățean.

Radio Moldova: Vă mulțumim!

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult