Externe

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În timpul ședinței de guvern, am decis să declaram o zi de doliu național în țara noastră pentru a împărtăși durerea profundă trăită de poporul iranian", a declarat șeful statului turc într-un discurs televizat.

„Transmitem din nou condoleanțe fraților noștri iranieni", a spus Erdogan, care a afirmat mai devreme luni că „ne rugăm pentru mila lui Dumnezeu pentru dragul meu coleg și frate" Ebrahim Raisi.

Ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu a declarat luni că elicopterul la bordul căruia se afla președintele iranian nu avea „sistem de semnalizare" sau acesta nu funcționa în momentul prăbușirii duminică a aparatului de zbor.

„Am stabilit că sistemul de semnalizare al elicopterului era probabil stricat sau că (aparatul de zbor) nu avea un sistem de semnalizare", a declarat pentru presă ministrul turc.

Ankara, care a trimis duminică seara o dronă Akinci în zona accidentului, a afirmat luni că dispozitivul său a făcut posibilă localizarea epavei elicopterului la bordul căruia se afla președintele Raisi, descoperită în zorii zilei de luni în nord-vestul Iranului.

Președintele Erdogan, care se mândrește deseori cu dezvoltarea industriei de apărare a Turciei, a salutat luni seara „rolul activ" pe care l-a avut drona turcească în localizarea epavei elicopterului.

Autoritățile iraniene au anunțat luni că procesiunea funerară pentru președintele Raisi va avea loc miercuri la Teheran.

„Miercuri dimineață, vom organiza procesiunea funerară în orașul Teheran" pentru Raisi și ceilalți membri ai anturajului său morți în accident, a declarat pentru televiziunea de stat vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri.

Citește mai mult