Social

Revista presei: Când ar putea fi ales noul procuror general

Când ar urma să fie ales procurorul general, posibilitatea integrării Republicii Moldova în UE împreună cu regiunea transnistreană și continuarea ping-pongului politic legat de votul prin corespondență - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Noul procuror general ar putea fi ales în lunile iunie-iulie, a precizat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, citată Deschide.md. Se va întâmpla după ce, mai mulți ani la rând, Republica Moldova a avut doar procurori interimari. Ministra spune că împreună cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor au efectuat modificări în regulamentul privind selecția și petrecerea concursului pentru funcția de procuror general. Principalele modificări aduse noului regulament vizează prelungirea concursului în cazul în care sunt mai puțin de doi candidați și posibilitatea de a exclude fișele de evaluare a membrilor, dacă se constată că nu-și pot argumenta notele acordate.

Procesul de verificare a procurorilor și judecătorilor ar putea fi îmbunătățit dacă ar fi create structuri ce ar monitoriza activitatea comisiilor de evaluare, transmite Europa Liberă, care citează un raport al organizației Freedom House, care a comparat vettingul din Moldova și reforma similară din Albania. Potrivit sursei, în Albania, în timpul reformei, practic pe 2 ani a fost blocată activitatea Curții Supreme de Justiție și a Curții Constituționale, din motivul că numai doi judecători ai Înaltei Curți și un judecător al Curții Constituționale au promovat vettingul. Autorul raportului atenționează că „R. Moldova s-ar putea confrunta cu provocări similare celor din Albania”, unde, la un moment dat, funcțiile la toate nivelurile instanțelor au rămas vacante și dosarele au fost puse pe pauză luni de zile, ceea ce a dus la blocarea întregului sistem judiciar al țării.

Omniapres.md, publică opinia fostului Președinte al României, Traian Băsescu, care spune că Republica Moldova are șansa să intre în Uniunea Europeană sau chiar ar putea ajunge la situația de reunificare, cu o singură condiție să renunțe la regiunea transnistriană. El susține că autoritățile de la Chișinău ar trebui să facă sacrificii, dacă vopr să integreze țara în UE și să înțeleagă că „Republica Moldova nu poate intra în Uniunea Europeană cu trupe ale Moscovei pe teritoriul ei”.

Aderarea la Uniunea Europeană este singura opțiune pe care o are Republica Moldova acum, când Federația Rusă tinde să-și refacă imperiul, iar țara noastră poate să devină foarte ușor următoarea victimă, dacă Ucraina nu va fi ajutată și va pierde războiul, a declarat la Moldova 1 ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Soren Jensen. Diplomatul s-a arătat convins că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp. El a mai subliniat că Regatul Danemarcei va continua să sprijine, inclusiv prin asistență militară, Ucraina, iar Republica Moldova, prin asistență bugetară și umanitară ca să facă față șocurilor invaziei militare rusești.

Într-o emisiune de la TV8 reprezentantul delegației Radei Supreme de la Kiev, Mihail Raduțki, a declarat că Republica Moldova și Ucraina se află într-o situație unică în care se bucură de un sprijin din partea Uniunea Europeană de care niciun alt stat candidat pentru integrare nu a mai avut parte până acum. În opinia lui Raduțki, la această etapă contează mai puțin care din cele două țări începe negocierile și aderă prima la Uniunea Europeană, deoarece în ansamblu, procesul decurge bine.

Radio Chișinău revine la subiectul discuțiilor dintre mai mulți lideri de opoziție, atât de dreapta, cât și de stânga, în vederea identificării unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Există probabilitatea să fie desemnat un candidat comun al acestor partide, iar inițiativa coalizării acestor forțe ar putea să aibă de-a face cu planurile Federației Ruse de a zădărnici, în primul rând, referendumul pentru integrarea europeană, care va avea loc în aceeași zi cu prezidențialele, spune analistul politic Ion Tăbârță, citat de postul de radio. Expertul atenționează că dacă un candidat pro-rus ar câștiga alegerile prezidențiale va fi deturnat parcursul european al Rep. Moldova.

IPN.md publică opinia șefului cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, care susține că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova încearcă să limiteze accesul diasporei la vot. Declarația vine, după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a sesizat Curtea Constituțională cu privire la votul prin corespondență. Potrivit reprezentantului instituției prezidențiale, implementarea votului prin corespondență este o lege pilot, iar dacă moldovenii din Canada, Statele Unite ale Americii și țările nordice vor vota fără mari dificultăți, mecanismul va fi extins și pentru alte state.

Asociația Promo-LEX nu a putut demonstra zvonurile legate de coruperea alegătorilor în timpul monitorizării alegerilor locale în cele nouă localități pe 20 mai, scrie Anticorupție.md. În general, subliniază Promo-LEX, alegerile au fost organizate și administrate transparent și eficient de către Comisia Electorală Centrală. Totuși, în cazul regiunii găgăuze, subliniază sursa citată, lipsa unui organ electoral permanent a creat impedimente în activitatea organelor electorale. Cel puțin, la etapa inițială a instruirii și activității funcționarilor electorali din Găgăuzia și Taraclia, au existat dificultăți pe motiv că aceștia cunosc insuficient limba română.

Agrobiznes.md scrie că în anul 2023, exportul de miere din Republica Moldova s-a redus la jumătate față de 2022. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia, preponderent în Uniunea Europeană. În ultimii ani Republica Moldova producea anual circa 5.500-6.500 de tone de miere și exporta aproximativ 3.500 de tone. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată. Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare relevă că în Republica Moldova sunt 9.421 apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei), iar dintre aceștia, 3.319 dețin formă juridică de activitate.

În anul 2023 a fost înregistrat cel mai mic număr de femei inactive pe piața forței de muncă, transmite Ziarul de gardă. În același an, Republica Moldova a înregistrat cea mai înaltă rată de ocupare și de participare a femeilor cu dizabilități din ultimii cinci ani. Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că acest lucru a fost posibil datorită mai multor programe de suport pentru ocuparea forței de muncă promovate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult