Externe

Kievul ar putea obține venituri din activele rusești în UE din iulie

Fondurile din veniturile din activele Băncii Rusiei înghețate în țările UE vor deveni disponibile pentru transfer în Ucraina din iulie 2024, plățile urmând să fie efectuate de două ori pe an, a anunțat Comisia Europeană marți, 21 mai. Din fondurile primite, 90% este planificat a fi alocate pentru ajutoare militare, 10% vor fi trimise la bugetul UE pentru sprijinul pe termen lung al Ucrainei, transmite Deutsche Welle.

Repartizarea fondurilor va fi revizuită anual, iar prima revizuire va avea loc la 1 ianuarie 2025, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat. „UE a ales o cale de urmat solidă din punct de vedere juridic și flexibilă, astfel încât sprijinul să poată fi adaptat la cele mai stringente nevoi ale Ucrainei”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru euro și dialog social. Potrivit acestuia, Comisia Europeană „va continua să depună toate eforturile pentru a se asigura că prima plată se va face în iulie”.

90% din fondurile primite anul acesta sunt planificate a fi alocate pentru furnizarea de ajutor militar prin Fondul European pentru Pace. Restul de 10% vor fi trimise la bugetul UE pentru repartizare ulterioară în cadrul programului de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv refacerea țării după încheierea războiului, reiese dintr-un mesaj al Comisiei Europene.

UE a înghețat circa 210 de miliarde de euro din active rusești. În 2024, veniturile din aceste active sunt de așteptat să ajungă la 3 miliarde de euro.

Kievul va fi asigurat cu profit net din activele primite din 15 februarie 2024, scrie Bloomberg. Din acea zi, activele rusești înghețate au adus un profit de aproximativ 557 de milioane de euro, potrivit raportării depozitarului belgian Euroclear pentru primul trimestru. Potrivit Bloomberg, activele blocate ale Federației Ruse pot aduce un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual.

Depozitarul va reține profiturile primite până pe 15 februarie pentru a acoperi diverse riscuri, inclusiv cele legate de procesele din Rusia, explică Bloomberg. Planul Bruxelles include un mecanism care să permită Euroclear să păstreze mai multe fonduri dacă acestea sunt insuficiente pentru a face față riscurilor neașteptate.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult