Regional

Reprezentanții CALM susțin inițiativa consilierilor locali privind transformarea orașului Ialoveni în municipiu

Orașul Ialoveni ar putea deveni în scurt timp municipiu. Primul pas în acest sens a fost făcut de Consiliul orășenesc din localitate, care l-a împuternicit pe primarul Sergiu Armașu să înainteze Parlamentului o astfel de solicitare. În același timp, reprezentanții Parlamentului și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova susțin că inițiativa consilierilor de la Ialoveni este bună, dar nu va aduce schimbări majore oamenilor.

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, ne-a declarat că proiectul a fost consultat cu cetățenii și speră că în scurt timp localitatea va avea statut de municipiu, care va aduce mai multe beneficii.

„În primul rând vreau să înțelegeți că noi am consultat cetățenii referitor la acest subiect și evident că explicându-le care ar fi beneficiile orașului în comparație cu municipiul, oamenii au căzut de acord, majoritatea sunt de acord cu opinia noastră. Astfel, noi am inclus decizia în ordine de zi la Consiliului, am fost susținut unanim de toți consilierii din cadrul Consiliului Orășănesc. Urmează pachetul de documente să-l expediam către Parlament și deja Parlamentul o să vedem care sunt deciziile, dar ne-am străduit să-l încadrăm în termeni ca și la celelalte orașe care a devenit municipiu. Este vorba de Hâncești, Edineț, Strășeni, noi cred că ne încadrăm perfect în acest statut”, a declarat Sergiu Armașu.

Președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a precizat pentru redacția noastră de știri că așteaptă ca proiectul dat să ajungă în Legislativ pentru a se putea expune pe marginea acestuia.

„Așteptăm și noi să vină scrisoarea oficială către comisia noastră și atunci va fi examinată și va fi luată o decizie în acest sens. Deci nu există în strategie intenția de a majora numărul de municipii astăzi în Republica Moldova. Avem mai multe programe care prevăd expres revitalizarea urbană și dezvoltarea polilor de creștere. Deci aceste programe sunt susținute financiar atât prin agențiile de dezvoltare regională cât și prin diferite programe de finanțare europene. Din punct de vedere administrativ, deci nu există careva decizie referitor la asta, dar așteptăm scrisoarea din partea primării orașului Ialoveni, o vom examina și ulterior vom veni cu o decizie”, a precizat Larisa Voloh.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a subliniat că în prezent schimbarea de statut din oraș în municipiu nu aduce mari schimbări, însă pe viitor s-ar putea ca municipiile să beneficieze de mai multe privilegii.

„Dacă la început, mai mulți ani în urmă, ei aveau niște beneficii la nivel, doar la nivel de niște impozite mai mari care se acumulează pe teritoriul lor, păi acum, în mare parte, practic, municipiile, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, nu au careva deosebire de alte orașe, centre raionale. E posibil, pe viitor, să existe niște schimbări care să întărească statutul acesta de municipiu. Dar acum, practic, sub aspectul resurselor financiare, sub aspectul, statelor de personal, economic și așa mai departe, nu există careva diferență între orașele, centre de reședință și orașele, centre de reședință, dar cu statut de municipiu”, spune Viorel Furdui.

În Republica Moldova sunt 13 localități cu statut de municipiu. Ultima dată, Parlamentul Republicii Moldova a acordat statut de municipiu în noiembrie 2016 la 8 orașe: Cahul, Hîncești, Un gheni, Orhei, Soroca, Edineț, Ceadâr-Lunga și Strășeni. Acordarea statutului de municipiu unor orașe presupune că 40 la sută din suma impozitelor pe venit urmează să rămână în bugetul local. Până în 2016, Republica Moldova avea cinci municipii: Chișinău, Bălți, Comrat, Bender și Tiraspol.

Citește mai mult