Produsele agricole moldovenești vor fi exportate fără taxe în Marea Britanie
Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de unele taxe. Astăzi, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Ambasada Marii Britanii la Chișinău au semnat un protocol de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între cele două țări. Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse moldovenești va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a precizat că unul dintre principalele obiective ale Guvernului este dezvoltarea economică a țării, iar acordul contribuie la acest scop. Totodată, oficialul a precizat că datorită acestor prevederi producătorii moldoveni vor avea acces la o piață cu 66 de milioane de consumatori.
„Vorbim în primul rând despre șapte produse agricole, din țara noastră pentru o perioadă de 12 luni. Vorbim despre struguri de masă, mere, cireșe, suc de struguri, roșii și usturoi. De asemenea va fi eliminată plafonarea prețului de intrare și a altor produse precum, castraveți dovleci, pere, caise, piersici. În doar un an de când a fost semnat acest acord am văzut o dinamică extrem de rapidă : exportul de prune în Marea Britanie a crescut de 11 ori într-un singur an”, a relatat Dumitru Alaiba.
Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine, a precizat că produsele moldovenești sunt apreciate pe piața britanică pentru gustul și calitatea lor.
„Propunerea Regatului Unit de a extinde liberalizarea importurilor de mărfuri moldovenești pentru încă cinci ani în cadrul acordului nostru de liber schimb este o noutate foarte bună pentru întreprinderile moldovenești și pentru agricultori. Astfel, vor fi create oportunități pentru dezvoltare și pentru a exporta produse, cum ar fi roșii, usturoi, mere, prune și cireșe în Regatul Unit. Sunt deosebit de încântată de faptul că am observat deja o creștere a importurilor din Republica Moldova. Un produs supus liberalizării sunt delicioasele cireșe moldovenești cu o creștere rapidă a importurilor în cursul anului 2023 în comparație cu 2022”.
Amintim că, extinderea exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord are drept scop susținerea producătorilor autohtoni. Astfel, la 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an, iar după semnarea protocolului de astăzi acordul va fi valabil încă 5 ani.
Precizăm că, anul trecut, potrivit autorităților, au fost înregistrate majorări esențiale la exportul de produse agricole moldovenești în Regatul Unit, au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat. De asemenea au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.
Potrivit datelor statistice, în anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a înregistrat în 2023, suma de 115,7 milioane de dolari.
În țara noastră își desfășoară activitatea 235 de întreprinderi cu capital englez. După valoarea investițiilor în capitalul social, Marea Britanie se află pe locul 8 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.