Oleg Serebrian: Valoarea taxelor vamale acumulate de la agenții economici din stânga Nistrului nu depășește 0,1% din PIB-ul regiunii transnistrene
Argumentul la care Tiraspolul făcea foarte des apel despre efectele devastatoare ale introducerii Codului Vamal s-a dezumflat. Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat pentru Jurnal TV că valoarea taxelor vamale acumulate de la agenții economici din stânga Nistrului nu depășește 0,1% din PIB al regiunii transnistrene, care constituie circa 1 miliard de euro.
„Aritmetica noastră a fost mult mai aproape de adevăr decât aritmetica lor. Noi știam foarte bine cam cât ar trebui să se acumuleze – între 8 și 12 milioane de dolari pe parcursul anului. Nicidecum acele sume care erau vehiculate la Tiraspol 30-50 de milioane de dolari”, susține vicepremierul.
Amintim că din 1 ianuarie, au intrat în vigoare noile prevederi din Codul Vamal al Republicii Moldova, conform cărora au fost eliminate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.
După introducerea taxelor vamale, regimul de la Tiraspol a reacționat concertat: a aplicat penalități pentru agricultorii de la Dubăsari, a majorat tarifele la gazele livrate școlilor românești din regiunea secesionistă și a înscenat un protest la linia administrativă Varnița-Tighina. Asta în timp ce Chișinăul practic nu aplică taxe antreprenorilor din regiunea transnistreană, aceștia fiind în continuare scutiți de plata TVA și accize, dar obligați să achite numai taxe vamale care constituie doar 6%.
O analiză publicată de Moldova 1 constată că importatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc de 16 ori mai mult decât cei din regiunea transnistreană. În timp ce propaganda de la Tiraspol speculează că taxele vamale încurcă la ridicarea salariilor, regimul separatist a majorat, în ultimii doi ani, cheltuielile pentru structurile paramilitare și propagandă, până la aproximativ 1 miliard de lei, estimat la cursul rublei transnistrene, care este însă menținut artificial, firmele din regiune, care nu se împart cu regimul, fiind obligate să vândă valuta așa-zisei bănci republicane la un curs sub cel real. Astfel, acești antreprenori practic subvenționează populația regiunii.