Corespondență//Ruptură în extrema dreaptă: Le Pen și Salvini nu mai vor să aibă nimic de-a face cu AfD din Germania
Cu trei săptămâni înainte de alegerile europene, se produce o ruptură senzațională în grupul Identitarist European. Partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement National, a tăiat legăturile cu extrema dreaptă germană AfD. La decizie s-a alăturat și Liga lui Matteo Salvini: „Suntem perfect aliniați și de acord să o rupem cu germanii”. Așa cum anticipasem, într-o altă analiză și emisiune, după o serie de scandaluri și la doar două săptămâni până la alegerile UE, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost exclus din grupul parlamentar european din care făcea parte, printre altele, cu Rassemblement National (RN) din Franța (grupul extremist ereditar al familiei Le Pen).
Decizia a venit după ce s-a dovedit că Maximilian Krah, candidatul principal al AfD în sondajul pentru alegerile europene de luni viitoare, a fost dovedit că ar avea relații cu China.
Linii roșii dinspre dreapta franceză
Krah declanșase deja o confruntare franco-germană. Președintele RN, Jordan Bardella, l-a acuzat pe Krah că a depășit „liniile roșii ” după ce Krah a relativizat natura criminală a SS-ului nazist în ziarul italian La Repubblica la sfârșitul săptămânii. Grupările SS au comis crime de război grave și crime împotriva umanității în Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În Franța, Le Pen încearcă să se prezinte drept să o candidată național-conservatoare rezonabilă înaintea, căutând pentru a treia oară să candideze de a deveni președinte al Franței în 2027. Ea și RN-ul ei sunt în fruntea sondajelor de opinie pentru alegerile europene, cu mult înaintea partidului liberal al președintelui Emmanuel Macron: Renașterea.
Luni de tensiuni în creștere
Problemele între francezi și germani au început când s-a constatat că AfD a ținut o conferință la sfârșitul anului trecut, la care s-a discutat despre deportarea în masă – sau „re-emigrarea” în jargonul de dreapta – a solicitanților de azil.
Dar și în Italia, partidul populist de dreapta Lega, condus de fostul ministru de Interne Matteo Salvini, și-a încheiat cooperarea cu AfD în grupul parlamentar comun anterior.
După alegerile europene din 6-9 iunie, partidele populiste de dreapta și de extremă dreaptă din toate statele membre UE par pregătite pentru o remaniere. Până acum, ei erau organizați în două grupe: Identitate și Democrație (ID) și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR). ECR este considerat a fi ceva mai moderat și votează mai des cu majoritatea parlamentară pe propuneri legislative decât ID.
Împingerea lui Meloni să unească dreapta a fost zădărnicită de AfD
Mai presus de toate, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este cel care a divizat grupurile. ID găzduiește o serie de partide care sunt mult mai tolerante cu Rusia, în timp ce în ECR PiS național-conservator al Poloniei și Frații Italiei ai șefei guvernului Giorgia Meloni au susținut îndeaproape Kievul.
În Italia, Meloni a format o coaliție de dreapta formată din Fratelli d'Italia, care a apărut dintr-un partid neofascist, populistul de dreapta Lega și Creștin-Democrații din Forza Italia, partidul răposatului Silvio Berlusconi. Guvernează Italia cu o stabilitate comparativă. La nivelul UE, Meloni dă un ton moderat și este dedicat prieteniei transatlantice.
Extrema-dreapta germană AfD , cu apropierea sa de Rusia și cu criticile radicale la adresa UE, nu se mai încadrează în această nouă alianță a RN francez, Fratelli d'Italia și, eventual, membri polonezi PiS. Faptul că un angajat al candidatului principal al AfD, Krah, a fost arestat pentru presupusul spionaj pentru China și că Krah este sub investigație preliminară a determinat deja partidele de dreapta fost aliate să se distanțeze.
Sondajele estimează că populiștii de dreapta, partidele naționaliste și de extremă dreapta vor obține câștiguri la alegerile europene. Împreună, ar putea realiza cât 25% din cele 720 de locuri.