Polonia și Grecia cer un scut antiaerian care să protejeze UE, în contextul războiului din Ucraina
Polonia și Grecia au cerut joi Uniunii Europene să se doteze cu un scut antiaerian, pentru a se proteja mai bine, în plin război între Rusia și Ucraina, scrie G4media cu referire la un comunicat comun al celor două state, citat de AFP.
„Europa va fi sigură, atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur”, au subliniat prim-ministrul polonez Donald Tusk și omologul său elen Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Această poziție intervine în condițiile în care cele 27 de state membre au deja probleme în a găsi finanțările necesare pentru dezvoltarea propriilor industrii de apărare, decisă în urma declanșării invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.
Ursula von der Leyen a făcut referire la această cerere a Varșoviei și Atenei cu ocazia unei dezbateri, joi, la Bruxelles, între principalii candidați la șefia viitoarei Comisii Europene, post vizat din nou chiar de politiciana germană.
Ursula von der Leyen a cerut ca viitoarea Comisie, care își va prelua atribuțiile după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, „de exemplu sub forma unui scut antiaerian pentru toți”.
Spațiul aerian al Poloniei și al României, ce se învecinează cu Ucraina, a fost deja traversat de mai multe ori de rachete sau drone, consecință a conflictului care se derulează la frontierele lor, amintește AFP.
„Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilități majore a securității noastre”, apreciază cei doi șefi de guvern europeni în această scrisoare.
Slăbiciunea apărării antiaeriene în UE a fost pusă recent în evidență de eșecul celor mai multe dintre statele europene de a răspunde la cererea în creștere a ucrainenilor, care solicită sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, într-un moment în care infrastructurile și populația lor sunt bombardate de forțele ruse.
Tusk și Mitsotakis vor să-și prezinte propunerea în timpul viitorului summit al UE, prevăzut în iunie.