Externe

Revista presei internaționale: Noi dovezi că Moscova se pregătește de un război de lungă durată în Ucraina; Motivația care a stat la baza tentativei de asasinat a lui Robert Fico

Presa internațională comentează arestările consecutive ale mai multor generali ruși după recenta numire a unui economist la conducerea Ministerului Arpărării de la Moscova. Mai multe publicații relatează despre măsurile de securitate de la frontiera Poloniei cu Ucraina luate pentru asigurarea tranzitului de armament occidental acordat Kievului. Ziarele străine descriu și noile tensiuni apărute între China și Taiwan după alegerile prezidențiale din insulă. Relatează Lidia Petrenco.

Presa internațională comentează arestările care iau amploare în Rusia, atât în rândul forțelor armate, cât și în rândul civililor. Le Monde constată că valul de rețineri la vârful armatei ruse a făcut o nouă victimă: generalul Vadim Șamarin, adjunctul șefului de stat major responsabil de comunicații, plasat în arest preventiv de către un tribunal militar, sub acuzația de corupție în proporții deosebit de mari.
Seara, presa de stat a dat publicității numele unui alt militar de rang înalt arestat. E vorba de Vladimir Vertelețki, seful departamentului de aprovizionare din cadrul Ministerului Apărării, reținut pentru aceleași acuzații de corupție. Le Monde atrage atenția că un alt general fusese arestat cu o zi înainte sub acuzația de „fraudă”. Ivan Popov, fost comandant în armata Rusiei, a devenit celebru după ce a criticat aspru, în vara anului trecut, erorile comandamentului făcute în campania militară din Ucraina, amintește publicația franceză. The New York Times observă că într-o singură lună, a fost închis al patrulea înalt oficial al Ministerului apărării, fiind vorba de cea mai semnificativă schimbare a conducerii sale militare de la invadarea Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani.

Kremlinul se pregătește pentru un război lung în Ucraina, și încearcă să înlăture corupția cronică, ce i-a subminat de mult timp forțele armate, constată The Wall Street Journal. Publicația amintește că președintele rus Vladimir Putin a efectuat o remaniere surpriză a conducerii militare după reînvestirea sa în funcție la începutul acestei luni, când l-a înlocuit pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, un aliat de multă vreme, cu economistul Andrei Belousov. Numirea acestuia din urmă a fost văzută ca o încercare de a eficientiza economia de război a Rusiei, care-și concentrează resursele pe armată și pe cheltuieli militare.

Înalți oficiali militari ruși sunt arestați. De ce se întâmplă? – se întreabă Associated Press. Scandalurile de corupție nu sunt noi, iar oficialii de rang înalt sunt acuzați că profită de pe urma posturilor lor de zeci de ani, observă agenția de presă. AP menționează totodată că veniturile ilegale în Rusia funcționează atât ca o recompensă, cât și ca o posibilitate de a fi șantajat. Este o modalitate de a „încuraja loialitatea și de a îndemna oamenii să fie pe aceeași undă”, precum și o metodă de control, a spus Sam Greene, directorul Rezilienței Democratice la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. Putin vrea ca toată lumea să aibă „un schelet în dulap”, a spus expertul în securitate Mark Galeotti într-un podcast recent, citat de AP. Dacă statul are materiale compromițătoare cu privire la oficialii cheie, poate alege pe cine să sacrifice, a adăugat el. Corupția, „este esența sistemului”, potrivit lui Nigel Gould-Davies, membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. Războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce nu a făcut decât să crească oportunitățile de furt, conchide Associated Press.

Iar Novaya Gazeta Evropa scrie că tribunalul orașului Sankt Petersburg l-a condamnat pe fizicianul Anatoli Maslov, în vârstă de 77 de ani, la 14 ani de închisoare cu regim strict. Savantul, deținut în centrele de detenție FSB de aproape doi ani, nu și-a recunoscut niciodată vina pentru trădare de stat, notează ziarul. Maslov a fost arestat după ce a fost acuzat că a divulgat serviciilor de informații occidentale detalii importante despre tehnologia hipersonică a rușilor, menționează Novaya Gazeta Evropa. Descoperirile lui Maslov au îmbunătățit calitatea mișcării aeronavelor care ating viteze supersonice în atmosfera Pământului, amintește publicația.

Până la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025, în Federația Rusă ar putea fi anunțat un nou val de „mobilizare parțială” pentru a se pregăti de o nouă ofensivă, relevă Financial Times. Publicația amintește că în septembrie 2022, conducătorul rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea a 300.000 de oameni, care a provocat tulburări serioase în societatea rusă. De atunci, Kremlinul a încercat să convingă bărbații să semneze contracte, pentru a evita tensiuni suplimentare. Potrivit estimărilor Ministerului Apărării din Marea Britanie, citate de Financial Times, țara agresoare recrutează aproximativ 30.000-40.000 de soldați în fiecare lună.

Între timp, autoritățile poloneze consolidează măsurile de securitate la graniță, pentru a asigura tranzitul armamentului occidental spre Ucraina, transmite Unian. Agenția ucraineană de presă constată că măsurile sunt o dovadă a îngrijorărilor tot mai mari a autorităților de la Varșovia față de operațiunile de sabotaj ale Rusiei, una dintre ele fiind recent dejucată.

Iar Bloomberg scrie că atacul de săptămâna trecută asupra premierului slovac Robert Fico a fost determinat de poziția pe care o are acesta față de războiul din Ucraina. Atacatorul, în vârstă de 71 de ani, acuzat că l-a împușcat pe Fico, provocându-i răni grave, a spus că a acționat din frustrare față de politicile guvernului, mai ales față de decizia premierului de a opri sprijinul militar pentru Ucraina, se arată într-un document al instanței, citat de Bloomberg.

Presa internațională urmărește între timp semnele escaladării tensiunilor între China și insula Taiwan. La doar câteva zile după ce noul președinte al Taiwanului, Lai Qingde, a preluat mandatul, China a început în jurul insulei cele mai mari manevre militare din ultimul an, scrie BBC. Agenția oficială de știri Xinhua din China relatează că exercițiile de două zile, începute joi, sunt îndreptate împotriva acțiunilor Forțelor de Independență din Taiwan, pe care le numește separatiste, și reprezintă o reacție la provocările forțelor externe”. Vineri, armata chineză desfășoară a doua zi de manevre militare în jurul Taiwanului, pentru a-și testa capacitatea de a „prelua puterea” și de a controla zonele cheie, notează Reuters. Potrivit Taipeitimes, oficiul administrației prezidențiale din Taiwan, își menține poziția privind soluționarea pașnică a disputelor cu Beijingul în numele stabilității regionale.

De ce investește Europa atât de mult în proiecte de dezvoltare economică în Africa? –e titlul interogativ al unui articol publicat de Radio France International. Potrivit RFI, Uniunea Europeană are planuri importante de investiție în Africa, alocând proiectelor desfășurate pe continentul african jumătate din mega-bugetul său în valoare de 300 de miliarde de euro, remarcă autorul articolului. Energia regenerabilă, accesul la internet, transporturile, vaccinurile și educația sunt doar câteva dintre sectoarele care beneficiază de fondurile publice și private ale UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Europa finanțează proiecte de mult timp, Africa fiind continentul cel mai apropiat, care, din păcate, a suferit cel mai mare impact climatic, deși a contribuit în cea mai mică măsură la schimbările climatice, subliniază RFI. Unul dintre proiectele emblematice e implementat în Coasta de Fildeș și își propune să alinieze producția de cacao a țării la standardele europene, care este unul dintre pilonii principali ai economiei acestui stat. Investitorii europeni urmăresc totodată obiectivul ca producția de cacao să nu ducă la defrișarea pădurilor tropicale sau să nu implice în vreun fel exploatarea prin muncă a copiilor, subliniază RFI.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult