Inițiativă legislativă: Persoanele care primesc bani din Rusia pentru destabilizarea R. Moldova ar putea fi investigați pentru trădare de patrie
Ajutorul acordat pentru desfășurarea unor activități ostile împotriva securității Republicii Moldova ar putea fi investigat sub aspectul trădării de patrie. Cel puțin asta prevede amendamentul la Codul penal, propus de deputații din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate, care își doresc ca noțiunea de „trădare de patrie” să fie reglementată mai clar în lege.
Parlamentarii PAS susțin că principalele pericole la adresa securității Republicii Moldova provin din Federația Rusă și că țara trebuie să se protejeze împotriva acțiunilor ostile din partea Moscovei. De asemenea, deputații majorității parlamentare consideră că politicienii și cetățenii care utilizează fonduri rusești pentru a destabiliza Republica Moldova trebuie trași la răspundere pentru trădare de patrie. Pe de altă parte, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cea mai mare formațiune parlamentară aflată în opoziție, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că nu va susține amendamentele PAS în forma actuală, calificându-le drept o „bâtă politică”.
Mai exact, PAS propune stipularea clară că „trădarea de patrie” se manifestă prin trecerea de partea inamicului pe timp de război, spionaj, divulgarea secretului de stat și acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva statului.
De asemenea, inițiatorii sugerează introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Aceasta implică sprijinirea unui stat străin sau a unei entități străine în organizarea de campanii de dezinformare care pot pune în pericol securitatea Republicii Moldova. Inițiativa a fost discutată astăzi în Parlament. La consultări au participat deputați PAS, reprezentanți ai SIS, Ministerului Justiției și Procuraturii Generale. Proiectul de amendament urmează să fie înregistrat și examinat în comisia de profil.
PAS: „Rusia, principalul agresor”
„Consider că necesitatea stringentă de a ne apăra în fața politicilor dușmănoase din partea Federației Ruse trebuie să ne aducă la concretizarea acestor amenințări și riscuri și noțiunea trebuie să țină cont anume de faptul că Rusia este țară agresoare care ocupă o parte din teritoriul R. Moldova. În opinia mea, dacă noi nu uităm că Rusia este un stat agresor și există niște persoane care pretind că sunt politicieni și folosesc banii ilegali veniți din partea Federației Ruse, asta este o trădare de patrie, pentru că ei utilizează banii statului agresor pentru a ataca suveranitatea, ordinea constituțională a Republicii Moldova”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi.
Deputatul PAS Andrian Cheptonar consideră că ar trebui să fie investigați sub aspectul trădării de patrie inclusiv politicienii care merg în Federația Rusă pentru a crea blocuri sau partide politice, înainte de alegeri, or, spune parlamentarul, aceștia ar reprezenta „o amenințare extrem de serioasă la adresa securității statului”.
„Cred că toți cetățenii care merg să fondeze partide politice în străinătate, sub curarea unor puteri străine sunt trădători de patrie. Vreau să văd dacă toți acești cărăuși de câte 9500 de dolari sunt puși pe o bandă rulantă, dacă sunt pârghii în procuratură ca să urmărească acest fenomen, pentru că cumpărarea de voturi și aservirea țării este absolut clar pentru mine trădare de patrie. Modificarea acestui articol va fi acceptabil doar în formula în care aceste riscuri extrem de clare vor fi stipulate expres și vor oferi procuraturii pârghii clare, ușor de aplicat, ca să putem apăra Republica Moldova”, a declarat Andrian Cheptonar.
Federația Rusă poate fi stipulată ca o amenințare la adresa Republicii Moldova în acte normative, dar nu și în lege, cum ar fi Codul penal, a declarat, la rândul său de Stanislav Copețchi, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.
„Caracterul impersonal presupune că o normă nu poate fi raportată la o anumită persoană, la o anumită entitate și nu poate fi declarat „x” sau „y”. Cel puțin contextul impersonal ne obligă să nu admitem astfel de interpretări, să zicem că trădarea de patrie ar însemna o trecere de partea dușmanului „x”. În acte normative cu caracter extra-penal, strategii, asta poate fi făcut, dar nu în Codul penal”, a declarat Stanislav Copețchi.
Opoziția: „În redacția actuală, nu vom accepta amendamentul”
În actuală formulă propusă de PAS, inițiativa de a reglementa mai clar în legislația națională noțiunea de „trădare de patrie” nu poate fi acceptată de PSRM, a declarat deputatul socialist Grigore Novac în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Trebuie să înțelegem foarte clar care este scopul aceste inițiative și care sunt dedesubturile ei, or, din câte vedem în ultima perioadă, noi ne-am obișnuit, parcă, da, denumirea oficială a unei inițiative sună bine, dar modul în care se face și temeiurile care stau la bază lasă de dorit și vin cumva să încalce drepturile fundamentale ale omului consfințite în legea supremă a țării noastre, dar și în Convenția pentru drepturile omului”, a declarat deputatul Grigore Novac.
Între timp, vicepreședintele Parlamentului și deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a anunțat că blocul pe care îl reprezintă a elaborat două amendamente la Codul Penal menite să consolideze statalitatea țării și statutul ei de neutralitate. Primul amendament se axează pe consolidarea suveranității Republicii Moldova prin sancționarea acțiunilor care transmit controlul asupra sistemelor și instituțiilor naționale unor entități străine. Al doilea amendament se referă la respectarea statutului de neutralitate permanentă a țării și propune pedepse severe pentru acțiunile care subminează această neutralitate.
Expert: R. Moldova are nevoie de o legislație mai performantă
Expertul WatchDog Andrei Curăraru susține că Republica Moldova are nevoie de o legislație „mai performantă”, care să țină cont de actualul context geopolitic, precum și de amenințările de ordin hibrid la care este supusă țara.
„Acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului la fel va constitui trădare de patrie. Astfel, în funcție de activitate, de exemplu, activitatea de cărăuș pe care am constatat-o în spațiul public de mai multe ori pentru finanțarea ilegală a unor forțe pro-ruse, poate fi calificată sub această infracțiune și poate fi pedepsită cu o sancțiune de la 12 la 20 de ani. Astfel, avem o situație în care mai multe activități vor cădea sub incidența acestui articol, iar cei care, de exemplu, susțineau forțele pro-ruse, susțineau activitatea lor, se vor gândi de 2 ori dacă merită acest risc juridic”, a declarat expertul Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.
Expertul declară că legea nu va avea caracter retroactiv.
Amintim că mai mulți politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au constituit blocul „Victorie”, la Moscova, recent. La revenirea în țară, asupra mai multor pasageri de pe cursa Chișinău-Moscova, printre ei și participanți la evenimentul organizat de Șor, au fost găsiți peste 21 de milioane de lei, în diferită valută. Detalii - AICI.
În reacție, procurorul general interimar Ion Munteanu a declarat, anterior, că aceștia ar putea fi investigați sub aspectul trădării de patrie. „Teleradio-Moldova” a solicitat Procuraturii Generale date statistice privind numărul cetățenilor care sunt bănuiți, învinuiți sau condamnați pentru trădare de patrie, însă până în momentul publicării știrii nu am primit un răspuns la solicitarea expediată. Detalii - AICI.
De precizat că, la sfârșitul anului trecut, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Strategia Securității Naționale, la inițiativa președintei Maia Sandu. Documentul stabilește expres să corupția și Federația Rusă sunt principalele riscuri la adresa securității țării. De altfel, Rusia este prezentată drept principala amenințare la adresa R. Moldova și în conceptul Strategiei Naționale de Apărare, supusă consultărilor publice.
CITEȘTE ȘI: