Externe

Curtea Internațională de Justiție a ONU a ordonat Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah

Curtea Internațională de Justiție a ONU a decis) că Israelul trebuie să își oprească imediat ofensiva militară și alte acțiuni în Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza, invocând „pericolul iminent” pentru poporul palestinian, notează BBC.

Președintele instanței, judecătorul Nawaf Salam a declarat că Curtea Internațională de Justiție a ONU ordonă Israelului să oprească ofensiva de la Rafah, deoarece situația actuală implică un risc suplimentar de vătămare ireparabilă a drepturilor locuitorilor din Gaza.

El a spus că situația s-a schimbat de când Curtea Internațională de Justiție a emis hotărârile sale anterioare și că au fost îndeplinite condițiile pentru noi măsuri de urgență în acest caz.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat Israelului să raporteze instanței, în termen de o lună, cu privire la evoluția măsurilor dispuse astăzi.

„Curtea își exprimă profunda îngrijorare cu privire la soarta ostaticilor ... și solicită eliberarea lor imediată și necondiționată”, a declarat în același timp judecătorul Salam.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că mulți dintre ei rămân încă în captivitate”, a adăugat el.

Curtea Internațională de Justiție a ONU a ordonat Israelului:

Ordinul a fost adoptat de grupul de 15 judecători din întreaga lume cu un vot de 13 la 2, cu opoziția doar a judecătorilor din Uganda și a Israelului însuși.

Acesta a fost pronunțat la o săptămână după ce a fost solicitat de Africa de Sud în cadrul unui caz care acuză Israelul de genocid.

Israelul a respins în repetate rânduri acuzațiile de genocid ca fiind nefondate, susținând în instanță că operațiunile sale din Gaza sunt de autoapărare și vizează militanții Hamas care au atacat Israelul la 7 octombrie.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat în ajunul deciziei de vineri că „nicio putere de pe Pământ nu va împiedica Israelul să își protejeze cetățenii și să atace Hamas în Gaza”.

Israelul a lansat în această lună asaltul asupra orașului Rafah din sudul țării, forțând sute de mii de palestinieni să părăsească un oraș care devenise un refugiu pentru aproximativ jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult