Expert: Cultivarea merelor trebuie să devină o direcție strategică a Republicii Moldova
Cultivarea merelor trebuie să devină o direcție strategică de dezvoltare a țării, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Totodată, analistul afirmă că, în ultimii ani, s-au pierdut jumătate din suprafețele de livezi cu mere. El a mai precizat că, acestea ar trebui să fie înlocuite cu altele, tehnologizate, capabile să aducă venituri mult mai mari decât produsele cerealiere. În același timp, Veaceslav Ioniță îndeamnă producătorii autohtoni să își diversifice piețele de export.
Suprafețele de livezi au scăzut în jumătate în ultimii 30 de ani. Astăzi aceste plantații ocupă doar 43 de mii de hectare, în comparație cu aproximativ 90 de mii de hectare, la începutul anilor 2000.
„Suprafața merelor a scăzut enorm. Partea bună, ca să îndulcim cumva pastila este că totuși acum a scăzut mult, dar s-a schimbat calitativ. Avem foarte multe livezi intensive și chiar dacă la noi, în prezent, suprafața de livezi în rod este de două ori mai mică decât în perioada 1996-2000, volumul de mere care în prezent Moldova îl produce cel puțin oficial, este dublu decât a fost atunci. Se datorează faptului că și calitatea este mai bună, dar și, într-adevăr, noi avem o productivitate cu mult mai înaltă decât a fost în perioada de până în 2010. Deci, practic, după 2010 la noi s-au făcut investiții masive în această ramură a economiei”, explică Veaceslav Ioniță.
Expertul a mai afirmat că, în 2023, merele moldovenești erau exportate în 49 de țări. Cele mai multe au ajuns pe piața din Federația Rusă – 52%, urmată de cea din Kazahstan, cu 17 la sută, și România – 10 %.
„Unde am vândut noi cel mai scump mere? Evident nu am luat toate țările. Am luat doar țările care noi cel mai mult am vândut mere. Pe primul loc este Qatar cu Emiratele Arabe Unite cu 85 de cenți. Cel mai ieftin Kazahstan, cu 31 de cenți. În restul țărilor - media 54 de cenți”, a mai punctat expertul.
Amintim că, pe 14 mai, Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova. Măsurile vor intra în vigoare, începând cu data de 25 iulie.
Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate. Precizăm că, în luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele de export pentru Republica Moldova la aceste produse.
Amintim că, joi, a fost semnat un protocol de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Potrivit acestuia, liberalizarea temporară a importurilor de produse moldovenești a fost extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029.
Autor: Olga Mînzat