Social

Premierul român, Marcel Ciolacu: „Nu mai există limba moldovenească, a fost o invenție a Rusiei”

Limba „moldovenească” nu mai există și a fost „o invenție” a Federației Ruse, susține prim-ministrul român, Marcel Ciolacu. Premierul de la București este de părere că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova. Reacția vine în contextul în care purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a criticat recent pe Ciolacu, acuzându-l de „imixtiune” în treburile Republicii Moldova, după ce ultimul a făcut referiri la românii care trăiesc în țara noastră.

„Sincer, nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt și acesta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenție a Rusiei și, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina și cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât și statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că „pe teritoriul Republicii Moldova există cetățeni moldoveni de origine română” și că în România „există cetățeni români de etnie maghiară” care „sunt minoritari în România, dar sunt cetățeni români”.

„Cetățenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova, acesta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federația Rusă și noi ne știm lecția foarte bine cu ei”, a spus premierul.

Amintim că purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a acuzat pe premierul României Marcel Ciolacu de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova”, conform agenției pro-Kremlin TASS, blocată pe teritoriul Republicii Moldova pentru dezinformare.

„Declarațiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii”, a declarat Maria Zaharova, citată de TASS.


Reamintim că, în martie 2023, „Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „Limba română” în textul tuturor legilor, inclusiv în Constituția Republicii Moldova. Articolul 13 din Constituție a fost modificat după ce Parlamentul a votat pozitiv un proiect de lege în acest sens, iar președinta Maia Sandu l-a promulgat. Proiectul a fost la acea vreme criticat de opoziție. Fostul președinte al țării, socialistul Igor Dodon, a declarat anterior PSRM susține opinia majorității cetățenilor Republicii Moldova „care se consideră moldoveni și care denumesc limba lor drept limba moldovenească”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult