Economic

Ministrul Energiei: R. Moldova se va integra în piața comună europeană de energie înainte de a deveni stat membru al UE

Republica Moldova se va integra în piața comună europeană de energie înainte de a deveni stat membru al Uniunii Europene, odată cu intrarea în funcțiune a tuturor celor trei linii de interconexiune cu România. Asta a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău.

Victor Parlicov a subliniat că interconexiunea Isaccea-Vulcănești este deja funcțională, iar Bălți-Suceava a intrat în proceduri de achiziție a lucrărilor de proiectare și construcție, orizontul de timp pentru finalizare fiind sfârșitul anului 2027. O a treia linie, care s-a conturat doar în urmă cu câteva luni, Strășeni-Gutinaș, are estimat ca termen de finalizare sfârșitul anului 2028.

Ministrul Energiei a precizat că investițiile actuale din sectorul energetic din Republica Moldova le depășesc pe cele realizate în toți cei 30 de ani anteriori de Independență, iar banii nu sunt o problemă în momentul de față, deoarece țara are un grad relativ scăzut al datoriei publice.

Victor Parlicov a vorbit și despre sursele de aprovizionare cu gaze ale țării și a menționat că pe parcursul anului 2023 Republica Moldova nu a consumat gaze de la Gazprom.

Totodată, oficialul a semnalat că există multe proiecte pe partea de energie regenerabilă, eoliană și solară, și a insistat asupra necesității unor proiecte de eficiență energetică, în contextul în care Republica Moldova consumă în prezent cam de două ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire comparativ cu media UE.

„Acum noi creăm două filiere majore de finanțare pentru eficiența energetică. Una vizează consumatorii casnici, unde începem cu subvenții și asta este exact de tipul Casa Verde, doar că nu se investește în panouri solare. Noi vom investi în izolarea termică, în schimbarea surselor de încălzire cu ceva mai eficient, curat, în integrarea regenerabilelor, dar asta în complex, la nivel de gospodărie, inclusiv la nivel de blocuri, pentru că acolo e și mai complicat”, a mai spus ministrul.

„Altă filieră este eficiența energetică a clădirilor publice. Acolo nu mizăm atât pe granturi, acolo mizăm pe finanțare, atragerea finanțării pe termen lung. Deci Ministerul de Finanțe urmează să atragă credite pe termen lung. Banii aceștia urmează a fi investiți în eficiența energetică a clădirilor publice, iar rambursarea creditelor, pentru că asta este, la fel, un narativ care prin care se încearcă să se discrediteze aceste investiții în eficiență energetică, că noi ne îndatorăm și generații de copii ai noștri vor plăti...Păi iată, generațiile vor plăti mai puțin, pentru că, deși vor rambursa credit, îl vor rambursa din economiile de energie pe care le vom face datorită acestor investiții în eficiență energetică”, a specificat Victor Parlicov.

Fiind întrebat ce beneficii ar putea fi în urma înregistrării în Republica Moldova a sucursalei Romgaz Chișinău, principalul furnizor de gaze naturale din România, Victor Parlicov a precizat: „Deci, cumva treptat, treptat, noi aducem piața competitivă sau modelul de piață competitivă de gaze, model european, îl aducem în Republica Moldova, pentru ca ulterior, așa cum am spus, cred că până în anul 2029, treptat, treptat, să cuplăm piețele din Republica Moldova cu piața românească și să devenim partea a pieței energetice comune a Uniunii Europene încă înainte de a deveni stat membru”.

Cu referire la proiectul de Ordonanță pentru continuarea exporturilor către Republica Moldova, adoptat joi de Guvernul României, Parlicov a menționat: „Este un proiect care vine să creeze posibilitatea ca, în eventualitatea în care Republica Moldova se confruntă cu un deficit de resurse energetice, să poată fi livrate aceste resurse din România, la condițiile pieței din România, cu preț plafonat, etc. Sperăm să nu ajungem acolo, dar suntem extrem de recunoscători României pentru acest gest frățesc, care ne dă siguranță, până la urmă, că indiferent ce se va întâmpla și consumatorii noștri vor fi la fel de protejați ca și cei din România”.

Precizăm că, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova. Acordul semnat în 2022 prevede ca, în cazurile în care R. Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de bioxid de carbon, după caz. Iar energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor și finali din Republica Moldova.

Citește mai mult