Politic

Siegfried Mureșan, după semnarea Pactului pentru Europa: Forțele care frânează integrarea europeană a R. Moldova nu trebuie să primească un loc la „masă”

Integrarea europeană trebuie susținută, iar cei care vor să-i încetinească sau să-i blocheze aderarea trebuie excluși de la masa de discuții. Aceasta este opinia europarlamentarului Siegfried Mureșan, exprimată într-un interviu pentru Radio Moldova. Mureșan consideră semnarea Pactului pentru Europa de astăzi un pas pozitiv. Totuși, el a subliniat că, alături de forțele pro-europene care au semnat documentul, există și partide care se declară pro-europene, dar, în realitate, sunt proiecte ale Federației Ruse.

„Acordul între forțele pro-europene, prin care se decid împreună că doresc integrarea europeană a R. Moldova e un lucru bun, însă acordul între forțe pro-europene și anti-europene care să aibă ca rezultat un compromis care să frâneze integrarea europeană nu ar fi un lucru bun. Orice forță politică care dorește să susțină integrarea europeană este binevenită, dar cine dorește doar să stea la masă pentru a frâna, reține, bloca, încetini aderarea europeană a R. Moldova, acela nu trebuie să primească loc la masă”, a specificat europarlamentarul.

Asocierea semnării Pactului pentru Europa cu Pactul de la Snagov trebuie tratată cu atenție. Or, spune Siegfried Mureșan, pactul a fost agreat de toate forțele politice din România, inclusiv și-au exprimat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a României, aderarea la UE și NATO.

„Acum în R. Moldova PAS-ul este cel mai european partid, cel mai credibil. Sunt și alte câteva partide mai mici pro-europene, dar știm că sunt și forțe care nu sunt pro-europene, sunt și forțe care declară că sunt pro-europene, dar în fapt sunt proiecte ale Federației Ruse”, a adăugat Siegfried Mureșan.

El a menționat că UE vede voința de integrare europeană a cetățenilor Republicii Moldova și prin integrarea europeană vor avea de câștigat toți cetățenii acestei țări.

„UE însăși vede voința de integrare europeană a cetățenilor, vede reformele implementate, vede că toate angajamentele au fost îndeplinite de către autorități și ca atare, integrarea evoluează cu pași iuți (…) Prin integrarea europeană vor avea de câștigat toți cetățenii R. Moldova (…) Îndemnul meu este că toată populația, toate categoriile de oameni să susțină acest demers de integrare europeană, iar eventualele partide politice care doresc să frâneze acest demers nu acționează în interesul oamenilor”, a mai spus europarlamentarul.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, în ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat succese privind aderarea la UE.

„În ultimii ani de zile, UE și R. Moldova am reușit să facem împreună, într-un timp record, lucruri pe care nimeni nu le-a considerat posibile în avans. R. Moldova a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la UE și s-a luat unanim decizia de începere a negocierilor de aderare în decembrie anul trecut și negocierile vor începe în acest an. Fiecare dintre aceste etape s-a înregistrat în timp record. În cazul României, au trecut patru ani jumătate de la momentul când am depus cererea de aderare până s-a decis începerea negocierilor. În cazul R. Moldova - mai puțin de doi ani, am luat fiecare decizie foarte repede în ultimii doi ani și sunt convins că următoarea decizie, data concretă la care să înceapă negocierile de aderare va fi luată curând”, susține el.

Precizăm că Pactul pentru Europa, care este similar celui de la Snagov, a fost parafat, astăzi, 26 mai, de 13 partide și semnat de 12 partide în cadrul evenimentului. Lista rămâne deschisă și pentru alte formațiuni, dar și organizații neguvernamentale. Formațiunile politice care au parafat documentul sunt: Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate; Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; Partidul Liberal Democrat din Moldova; Partidul Social Democrat European; Partidul Național Liberal; Partidul Puterea Oamenilor; Partidul Mișcarea Alternativă Națională; Platforma DA; Partidul Schimbării; Liga Orașelor Și Comunelor; Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Politic „Voința Poporului”. Pactul „Pentru Europa” a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.

Citește mai mult