Miniștrii din G7 vor propune un plan pentru a sprijini Ucraina cu 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Miniștrii de Finanțe din Grupul celor Șapte Națiuni cele mai industrializate (grupul G7) reuniți sâmbătă la Stresa, în Italia, au fost de acord pentru a elabora un plan de utilizare a activelor rusești depuse în Occident ca garanție pentru împrumutul pentru reconstrucția Ucrainei.
Este vorba cu totul de aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale ruse, fonduri depuse în occident și care au fost înghețate după invadarea Ucrainei, fonduri ce constau în mare parte în valută străină, aur și obligațiuni guvernamentale. Aproximativ 70% din aceste fonduri sunt deținute în depozitul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 150 de miliarde de dolari.
Se estimează că SUA au active rusești în valoare de 40-60 de miliarde de dolari, iar Regatul Unit aproape de 25 de miliarde de lire sterline, Ucraina a făcut presiuni pentru а obține accesul la fonduri care să ajute la finanțarea reconstrucției infrastructurii sale distruse, eliberând alte împrumuturi și granturi pentru cumpărarea de armament suplimentar în războiul cu Rusia.
Ministrul de externe britanic, David Cameron, a declarat anterior că Regatul Unit este în favoarea cedării sub formă de împrumut a întregii sume Ucrainei, pe baza faptului că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri la sfârșitul războiului.
La fel, președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat că este „ absolut ” deschis ideii de a gestiona un fond de împrumut G7 pentru Ucraina, susținut de câștigurile din activele suverane rusești înghețate.
Vorbind la reuniunea miniștrilor de finanțe, Banga a spus că Banca Mondială are o experiență vastă în gestionarea unor facilități similare de fonduri donatoare non-militare, inclusiv pentru Afganistan. S-ar putea „repeta” acel exemplu pentru un împrumut ucrainean, a spus el.
Totuși, ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, membru de centru-dreapta al guvernului de coaliție de la Berlin, a fost mai echivoc: „Sunt multe probleme nerezolvate, multe întrebări fără răspuns aici. Nu mă aștept să fie luate decizii; chestiunea este prea complexă pentru asta. Sunt încă mult prea multe întrebări deschise.”
Conform unui acord la care au ajuns săptămâna trecută statele membre ale UE, 90% din încasările din dobânzi ar urma să fie cheltuite într-un fond administrat de UE pentru a fi cheltuite pentru sprijinirea armatei Ucrainei , restul de 10% fiind destinat altor forme de sprijin. UE se așteaptă ca activele să genereze profituri de aproximativ 15-20 miliarde EUR până în 2027. Se așteaptă ca Ucraina să primească prima tranșă în iulie, au declarat diplomați ai UE.
Un plan al SUA de a mobiliza toate fondurile pentru a sprijini un împrumut a câștigat amploare, deși multe dintre problemele tehnice, inclusiv modul în care țările care sponsorizează împrumutul ar aloca fonduri pentru proiecte, nu au fost încă rezolvate înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe.
Un grup de avocați internaționali și-a exprimat opinia că o confiscare ar putea totuși fi efectuată în cadrul legal existent, argumentând că atacul Rusiei a fost o încălcare a dreptului internațional și că justifică reparații în valoare de cel puțin costul prejudiciului cauzat Ucrainei, care conform estimărilor Băncii Mondiale ar fi de circa 480 de miliarde de dolari.
Euroclear, care posedă majoritatea fondurilor rusești, instalat la Bruxelles, este cel mai mare sistem de reglementare și administrare a titlurilor de valoare din lume, inclusiv din Rusia, pentru tranzacții interne și internaționale cu obligațiuni și acțiuni. Directorul executiv al Euroclear, Lieve Mostrey, a declarat însă că blocarea fondurilor rusești ar echivala cu o confiscare indirectă a activelor suverane, ceea ce ar declanșa urmări legale și ar putea submina încrederea piețelor în moneda europeană, euro.
Se ajunge astfel la concluzia că regulamentele internaționale trebuie respectate chiar și in cazul tiranilor și al regimurilor care își asasinează cetățenii.
Miniștrii de Finanțe din Grupul celor Șapte Națiuni, G7, reuniți la Stresa, în Italia, au căzut așadar de acord pentru a elabora un plan pe care să-l prezinte liderilor naționali pentru un cadru juridic final al confiscării fondurilor rusești la un summit de la jumătatea lunii iunie.
Dan Alexe