Externe

Revista presei internaționale: Ce va face Zelenski în Spania? Președintele reales al Lituaniei anticipează un mandat complicat; Proteste la Madrid

Presa internațională continuă să evaluaze consecințele atacurilor cu rachete lansate de armata rusă la sfârșitul săptămânii trecute asupra orașului Harkov. Între alte teme abordate de publicațiile străine sunt alegerile prezidențiale din Lituania și vizita de trei zile a președintelui Franței în Germania. O atenție deosebită e acordată și manifestațiilor antiguvernamentale din Spania provocate de o lege care ar urma să-i scutească de pedeapsă pe politicienii care au încercat să obțină independența Cataloniei în 2017. Relatează Lidia Petrenco.

Cel puțin 16 persoane au murit și alte 44 au fost rănite după ce bombe ghidate ale rușilor au lovit un Hipermarket, iar anterior o tipografie, un parc central și numeroase zone rezidențiale, transmite BBC, citând date oferite duminică seara de procuratura locală. Azi în Harkov e zi de doliu, steagurile ucrainene urmând să fie coborâte în bernă, notează BBC amintind că orașele și satele regiunii sunt supuse unor bombardamente din ce în ce mai intense în ultimele luni.

După lovitura mortală de la Harkov, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a cerut în mod disperat liderilor lumii să participe la „summit-ul pentru pace” care urmează să aibă loc la mijlocul lunii iunie în Elveția, relatează The Guardian. Zelenski i-a îndemnat în special pe președintele SUA, Joe Biden, și pe liderul chinez, Xi Jinping, să „își demonstreze calitățile de lideri în promovarea păcii – a unei păci adevărate și nu doar a unei pauze între lupte”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

Iar Associated Press publică avertismentul lansat de președintele Volodimir Zelenski duminică, potrivit căruia Rusia se pregătește de un nou atac de-a lungul graniței de nord a Ucrainei, la 90 de kilometri nord-vest de Harkov, precizând că rușii „adună noi trupe lângă graniță”. Potrivit oficialilor ucraineni citați de Associated Press ar putea fi vorba despre regiunea nordică Sumy, al cărui centru administrativ se află la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Rusia.

Comentariile lui Zelenski au venit la două zile după ce surse de la Moscova au declarat pentru Reuters că Putin este gata să oprească războiul dacă Rusiei i-ar fi cedate teritoriile ucrainene pe care le ocupă în prezent, observă Nbcnews. Pe de altă parte, publicația atrage atenția că Zelensky și susținătorii Ucrainei sunt de părere că o încetare temporară a focului nu va face decât să-i ofere Rusiei timp pentru a se reînarma și a-și regrupa trupele ca să-și reia atacurile cu noi forțe.

În atenția presei europene sunt rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Lituania, câștigate clar de actualul președintele Gitanas Nausėda. Cotidianul Lietuvos rytas notează că Nauseda este un fost bancher de centru-dreapta care s-a impus ca om de stat pro-european și ca apărător ferm al Ucrainei în cursul primului său mandat. Gitanas Nauseda a obținut peste 76% din voturi – o victorie categroică în fața premierului conservator Ingrida Simonyte, care și-a felicitat deja contracandidatul, transmite lituaniană Diena. Președintele Gitanas Nauseda, reales pentru un al doilea mandat, și-a exprimat îngrijorarea că viitorul mandat prezidențial nu va fi ușor, scrie Kauno diena. „Poate suna banal, dar următorul mandat nu va fi ușor. Urmăresc îndeaproape evenimentele din lume și văd că situația geopolitică actuală, din păcate, va rămâne dificilă”, a subliniat el. Națiunea baltică de 2,8 milioane de oameni a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022, notează Euractiv. La fel ca și alte țări din regiune, membrul NATO și UE își face griji că ar putea fi următoarea țintă a Moscovei, observă publicația. Puțin peste jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai, realizat în lunile februarie și martie. Rusia a respins în mod regulat ideea că ar putea ataca un membru NATO, amintește Euractiv.

Președintele francez Emmanuel Macron a început duminică o vizită de stat de trei zile în Germania - prima a unui șef de stat al Franței în ultimii 24 de ani, transmite dpa. Cu această ocazie, el a afirmat că "relațiile franco-germane sunt indispensabile și importante pentru Europa" și a respins sugestia că legătura respectivă, descrisă de multe ori ca motorul Europei, începe să dea rateuri. AFP menționează că Macron și Scholz sunt de acord cu necesitatea întăririi Europei în fața concurenței giganților economiei mondiale - SUA și China - însă au divergențe în privința energiei nucleare, a strategiei bugetare, a acordurilor comerciale și a nivelului de protecționism.

Luni la miezul zilei, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, îl va primi la Complexul Moncloa pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie El Mundo, precizând că după întâlnire, este programată o conferință de presă a celor doi lideri. Această întâlnire are loc după ce președintele Ucrainei a fost nevoit să anuleze vizita pe care o plănuise pentru vinerea trecută, 17 mai. Volodimir Zelenski vine în Spania pentru a semna un acord bilateral de asistență în materie de securitate a Ucrainei, un document similar cu cel pe care liderul de la Kiev l-a semnat deja cu alte țări europene, precizează El Mundo. El pais relatează că Spania va furniza Ucrainei ajutor militar fără precedent.

Pe 26 mai, Georgia a sărbătorit cea de-a 106-a aniversare de la proclamarea Primei Republici Democrate Independente și cea de-a 33-a aniversare de la restaurarea independenței, relatează Civil. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, s-a adresat cetățenilor adunați cu ocazia sărbătorii în Piața Libertății. Liderul de la Tbilisi a menționat că în urmă cu 33 de ani Georgia a luat calea vestică și că partenerii europeni și americani au fost întotdeauna aproape de Georgia, „sprijinind construcția și dezvoltarea statului”. Ne-au susținut moral, politic, financiar și instituțional”. „Astăzi sunt surprinsă de faptul că trebuie să conving unii oameni cine este dușman și cine este prieten al Georgiei”, a menționat liderul de la Tbilisi, citat de publicația Civil. „Este păcat când 26 mai, Ziua Națională a Independenței, este folosită pentru declarații politice” – a replicat premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, citat de Interpressnews. „Nu este o zi pentru declarații politice, este o sărbătoare națională, unde ar trebui să vorbim nu despre politică în sens restrâns, ci despre sarcina noastră națională comună”, a spus Kobakhidze.

Zeci de mii de manifestanți au protestat duminică la Madrid față de un proiect de lege care îi amnistiază pe separatițștii catalani, relatează AFP. Potrivit agenției de presă, manifestanții au ieșit în stradă la îndemnul Partidului Popular, de dreapta, care condamnă decizia de a-i scuti de pedeapsă pe liderii politici din Catalunia care au încercat să obină independența față de Spania organizând un referendum ilegal în regiune în 2017. Congresul Spaniei se va întruni pe 30 mai pentru aprobarea definitivă a amnisitiei, care a fost deja votată de majoritatea deputaților, în primă lectură, în 14 martie.

Mai multe publicații își focalizează atenția asupra consecințelor schimbărilor climatice asupra siguranței zborurilor aeronavelor. Irishtimes relatează că douăsprezece persoane au fost rănite în urma turbulențelor în timpul zborului din Qatar spre Irlanda. Potrivit publicației, aeronava a suferit turbulențe în timp ce zbura deasupra Turciei, dar a reușit să aterizeze în siguranță, așa cum era programat, duminică în jurul orei 13:00. Incidentul are loc o săptămână după ce o aeronavă a companiei Singapore Airlines a intrat în turbulențe puternice în urma cărora un bărbat aflat la bord a murit, în timp ce alți 30 de pasageri au fost răniți, amintește Irishtimes.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult