Social

Dan Perciun: Numărul școlilor-model va fi extins

Numărul școlilor, ce urmează a fi renovată în cadrul programului „Rețeaua Școlilor Model”, va fi extins până la 90. Declarația a fost făcută de către ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Noi începem cu 35, ar trebui să ajungem la 90 ca să putem să acoperim pe deplin necesitatea la nivel național. Și asta este unul dintre instrumentele de care noi dispunem. Totodată mergem și pe asigurarea cu transport în acest an. Urmează să ajungă 89 de autobuze în raioane începând cu luna septembrie ca să putem crește capacitatea de transport. Și în cazul în care părinții vor să acceseze o instituție din apropierea localității, să poată să o facă, oferim și un stimulant financiar pentru părinții care la moment au copii în școli cu mai puțin de 50 de elevi în cazul în care schimbă instituția de învățământ”, a spus ministrul.

Amintim că, programul național „Rețeaua Școlilor Model” a fost lansat în luna februarie curent.

Cele 35 de instituții de învățământ general din țară, câte una din fiecare raion, urmează a fi renovate totalmente și dotate cu tot ce este necesar pentru a asigura calitatea procesului de studiu și corespunderea la cele mai înalte standarde în domeniu. Aceasta înseamnă investiții în infrastructură, modernizarea conținuturilor educaționale, echipamente digitale de ultimă generație, săli de curs și laboratoare performante, terenuri de sport, transport, alimentație gratuită. Primele 10 instituții au fost deja selectate și vor fi renovate pe parcursul acestui an cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Grație suportului financiar al Parteneriatului Global pentru Educație (Global Partnership for Education), cele 35 de instituții de învățământ vor fi dotate cu echipament TIC pentru a asigura accesul la conținut digital pentru disciplinele STEAM.

Investițiile necesare pentru crearea Rețelei celor 35 de școli model se ridică la 70 mln euro, la etapa actuală fiind identificate 14,5 milioane de euro.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult