Social

Examenele de absolvire a gimnaziului din 8 raioane, monitorizate de 600 de voluntari. Perciun: „Avem datoria să facem ca lucrurile să se întâmple obiectiv”

Circa 600 de voluntari vor monitoriza corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului, în opt raioane ale țării. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că proba va fi monitorizată doar în raioanele în care există discrepanțe semnificative între rezultatele copiilor la examenele de absolvire a clasei a IX-a și a XII-a.

mec.gov.md
Sursa: mec.gov.md

„La începutul anului am constatat că există 8 raioane unde există discrepanțe semnificative între rezultatele copiilor la examenele de absolvire. În unele dintre aceste raioane, în clasa a IX-a circa 20% dintre toți elevii au avut note de nouă și zece la examenele de absolvire a gimnaziului, iar la BAC niciunul nu ajunge la aceste rezultate. Din acest motiv considerăm că este bine să avem un proces de monitorizare externă, prin intermediul căruia să ne asigurăm că toți copiii, de pe tot teritoriul Moldovei susțin examenele în condiții egale și o notă de nouă din Cahul este egală cu o notă de nouă din Chișinău, Briceni sau Edineț. Este foarte important ca eforturile și cunoștințele fiecăruia dintre noi să fie evaluate obiectiv, iar noi, cei din sistemul educațional, avem o mare datorie să facem ca lucrurile să se întâmple anume astfel – obiectiv”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

„Susținând implementarea reformelor guvernamentale și promovând integritatea noi putem să ne asigurăm că sistemul educațional devine un fundament pentru un viitor fără corupție”, a declarat directoarea de Țară GIZ, Claudia Hermes.

Examenele de clasa a 9-a vor fi monitorizate de voluntari în raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești.

Campania Națională de recrutare a voluntarilor – „Fii ONEST, nu copia!” – este cofinanțată de UE și implementată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult