Irlanda, Norvegia și Spania recunosc oficial Palestina ca stat
Irlanda, Norvegia și Spania au recunoscut marți, 28 mai, oficial statul Palestina, scrie Agerpres. Guvernele celor trei țări speră că acest lucru va da un nou impuls discuțiilor despre „o soluție cu două state”.
Guvernul de la Dublin a aprobat recunoașterea statului palestinian în cadrul unei reuniuni marți dimineață. „Guvernul recunoaște Palestina ca stat suveran și independent și a fost de acord să stabilească relații diplomatice depline între Dublin și Ramallah”, se arată într-un comunicat, citat de Reuters. Prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că această decizie a Irlandei are ca scop menținerea speranței pentru pace.
„Este vorba despre credința că soluția cu două state este singura cale pentru ca Israelul și Palestina să trăiască alături în pace și securitate. Îi solicit din nou prim-ministrului israelian Netanyahu să asculte lumea și să pună capăt catastrofei umanitare la care asistăm în Gaza”, a declarat premierul Simon Harris, potrivit sursei citate.
Statul Palestina a fost recunoscut și de Norvegia, precum și de Spania.
„Ziua de astăzi, când Norvegia recunoaște oficial Palestina ca stat, reprezintă o piatră de hotar în relația dintre Norvegia și Palestina”, a declarat Eide într-un comunicat publicat marți de Ministerul Afacerilor Externe.
Această recunoaștere este „o necesitate” pentru „realizarea păcii” între israelieni și palestinieni, precum și „o chestiune de dreptate istorică” pentru poporul palestinian, a declarat marți Pedro Sanchez, care a devenit una dintre cele mai critice voci ale guvernului israelian în cadrul UE de la începutul războiului din Gaza.
Autoritățile israeliene l-au acuzat pe Sanchez că este „complice la apelurile pentru genocidul poporului evreu”, într-un mesaj pe X al șefului diplomației, Israel Katz, făcând referire la această recunoaștere, dar și la declarațiile controversate ale numărului trei din guvernul spaniol, Yolanda Diaz, care a cerut recent ca Palestina să fie eliberată „de la râu până la mare”.
Împreună cu Irlanda și Spania, Norvegia a anunțat săptămâna trecută că recunoașterea va intra în vigoare marți.