Kent Logsdon, la sfârșit de mandat: Există amenințări la adresa Republicii Moldova din partea unor actori care nu-i doresc neapărat binele
În ultimii doi ani, autoritățile americane nu au sesizat amenințări militare la adresa Republicii Moldova. În același timp, țara a fost în repetate rânduri ținta atacurilor hibride lansate de Federația Rusă, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, într-un interviu pentru TV8. Totodată, diplomatul a menționat că autoritățile americane au sprijinit Chișinăul în combaterea tentativei de destabilizare a Republicii Moldova inițiată din exteriorul țării, în februarie 2023.
„De când am ajuns aici nu vedem nici o amenințare militară la adresa Republicii Moldova, acum sau în vreun moment din ultimii doi ani. Știm totuși că există multe amenințări la adresa Moldovei din partea unor actori care nu doresc neapărat binele pentru Moldova. Cred că principalul domeniu pe care îl vedem este acest război hibrid în special în spațiul informațional” a explicat Kent Logsdon.
Autoritățile de la Chișinău au avertizat în ultima perioadă că Republica Moldova se confruntă cu tot arsenalul de război hibrid lansat de Federația Rusă. https://radiomoldova.md/p/32401/adrian-efros-suntem-intr-un-razboi-hibrid-in-toata-puterea-cuvantului în ultimii doi ani au observate diferite încercări de destabilizare în Republica Moldova, finanțări ilegale la diferite partide, încercarea de a cumpăra electoratul prin diferite metode și în diferite scheme.
În luna februarie a anului trecut, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Moscova are un plan de subminare a țării, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.
Potrivit diplomatului, atunci serviciile americane au împărtășit informația pe care o dețineau și au susținut autoritățile de la Chișinău să facă față provocărilor. „Știm de asemenea că în februarie 2023, am avut acel complot teribil în care știm că Rusia a decis să aducă oameni în capitală aici, în Chișinău, pentru a încerca să perturbeze Guvernul. Am fost cu adevărat mulțumiți de felul cum au reușit să mențină în siguranță oamenii”, a punctat Logsdon.
De asemenea, ambasadorul a menționat că „securitatea cibernetică și mass-media liberă sunt cu adevărat lucruri importante pe care oamenii trebuie să le apere.”
Oficialul a mai declarat că SUA iau în considerare sancționare persoanelor implicate în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
În octombrie 2022, Departamentul de Finanțate al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni internaționale pentru oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Instituția anunțase atunci că aceștia sunt sancționați pentru „acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, cea din urmă fiind susținută de Kremlin”. Totodată, SUA au sancționat șapte persoane afiliate serviciilor secrete rusești, implicate în destabilizarea situației din Republica Moldova.
Menționăm că, recent, Kent Logsdon și-a încheiat misiunea de ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
În fruntea ambasadei SUA la Chișinău va veni Kelly Adams-Smith, nominalizată pe 14 martie, de președintele american Joe Biden pentru această funcție. În prezent, Kelly Adams-Smith este șef adjunct al Misiunii SUA în Uniunea Europeană.