Social

Revista presei: Detaliile ședinței de judecată privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

Ultimele măsuri ce trebuie îndeplinite pentru a începe negocierile cu Uniunea Europeană, Detalii de la ședința de judecată privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, precum și sum se dezvoltă relația dintre Statele Unite ale Americii și Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să rateze ocazia de integrare europeană, care nu este doar pentru actualele generații, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu, scrie JurnalTV. Declarația a fost făcută la Chișinău într-un discurs privind parcursul european și problemele care trebuie soluționate pentru a atinge acest scop. Fostul lider de la Cotroceni a lăsat să se înțeleagă că elita politică de la Chișinău va trebui să ia o decizie fermă în privința regiunii transnistrene. Iar țara noastră ar avea două opțiuni pentru a se integra în Uniunea Europeană: prima ar fi să-i convingă pe cei din regiunea transnistreană că în Europa condițiile de viață sunt mai bune, iar a doua ar fi să renunțe la acest teritoriu, este de părere fostul președinte al României.

Autoritățile de la Chișinău își propun să deschidă negocierile de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii iunie. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, scrie Moldova 1. Oficialul a reiterat că Guvernul „va fi pregătit cu toate temele pentru acasă” către sfârșitul lunii iunie, fără să ofere, însă, o dată anume.

Aceeași sursă transmite că și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că deschiderea oficială a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de cât de repede țara noastră își va îndeplini obligațiunile. Negociatorul-șef al Republicii Moldova privind procesul de aderare, Cristina Gherasimov, a declarat de la Bruxelles că există deschidere deplină din partea țărilor europene pentru a acționa în mod accelerat în deschiderea negocierilor, iar guvernarea de la Chișinău face tot posibilul să îndeplinească cele două măsuri rămase restante. Este vorba despre numirea unui procuror general, dar și evaluarea Vetting privind numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.

​​Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne, susține ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, scrie deschide.md. Diplomatul a menționat că pentru eficientizarea implementării politicilor Uniunii Europene în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție.

Ziarul de gardă scrie că cea mai recentă ședință de judecată din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost întreruptă la mai puțin de o oră de la începerea ședinței. Asta după ce apărătorii au solicitat recuzarea magistratei Stella Bleșceaga, pentru a evita o „eventuală imixtiune a politicului în examinarea acestei cauze”. Această cerere de recuzare a fost înaintată imediat după ce o altă solicitare privind recuzare întregului complet de judecată a fost respinsă. „În semn de protest” la refuzul magistratei de abținere de la instrumentarea cauzei, apărătorii au părăsit sala de judecată.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent D. Logsdon combate speculațiile potrivit cărora guvernarea de la Chișinău ar consulta orice decizie importantă cu Washington-ul. În cadrul unui interviu oferit pentru TV8, la final de mandat, Logsdon a subliniat că relația dintre SUA și Republica Moldova este un parteneriat, iar Statele Unite nu au indicat niciodată Chișinăului ce să facă. Kent D. Logsdon a mai declarat că pe parcursul mandatului său de ambasador la Chișinău, SUA nu au avut „dezacorduri mari” legate de deciziile autorităților din Republica Moldova.

Într-un interviu pentru G4Media, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că eforturile comunității internaționale de reconstrucție a Ucrainei trebuie să vină la pachet cu investiții în infrastructura Republicii Moldova. El a dat ca exemplu calea ferată, esențială pentru transportul de materiale și muncitori către Ucraina, despre care a spus că este într-o situație „dezastruoasă”.

Într-o emisiune de la Rlive TV, deputatul PAS, Adrian Cheptonar afirmă că persoanele care au participat la Moscova, la Congresul de constituire a Blocului politic Victoria, vor putea fi acuzate pentru trădare de patrie. Acesta a precizat că Rusia nu ar fi acceptat niciodată ca asemenea acțiuni să aibă loc „în oglindă”. Adrian Cheptonar susține că potrivit Procuraturii Generale, o „secvență” a articolului permite tragerea la răspundere penală.

Până în anul 2030 ținta Uniunii Europene este de a majora suprafața terenurilor agricole destinate culturilor bio din Republica Moldova, până la 25%, susține șeful Direcției Politici în Sectorul Vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, scrie IPN.md. Acesta spune că, momentan, 5% din terenurile agricole ale României sunt dedicate culturilor bio. De asemenea, 14 mii de operatori din România activează în agricultura ecologică.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult