Politic

Fost ambasador al R. Moldova în SUA: Vizita oficialului Antony Blinken demonstrează că SUA vor continua să sprijine țara noastră

Prima vizită de stat a unui secretar american în Republica Moldova a fost în 1992, atunci când s-a decis deschiderea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în țara noastră. Într-un interviu pentru Radio Moldova, primul ministru de Externe al Republicii Moldova, dar și fost ambasador al țării noastre în Statele Unite, Nicolae Țîu, afirmă că, deși pe parcursul celor 30 de ani de relații diplomatice la Chișinău s-au schimbat mai multe guverne, oficialii americani au avut mereu aceeași atitudine, să ne ajute să devenim mai democratici și să asigure un trai mai bun pentru cetățeni.

„Pe parcurs, chiar dacă la noi se schimba conducerea țării, SUA permanent au acordat un suport esențial Republici Moldova. În iunie 1992, SUA au acordat clauza națiunii celei mai favorizate pentru R. Moldova. Comerțul dintre SUA – R. Moldova a devenit liber. În 1992-1993 am fost afectați de secetă puternică, și atunci ei ne-au dat 100 de mii de tone de grâu, gratis, pentru panificație”, a spus Nicolae Țîu.

„Ambasada americană chiar zilele acestea a transmis un mesaj că ei vor suporta, mai ales referendumul pentru aderarea la UE, și practic au demonstrat în acest timp de când a început războiul în Ucraina. Ei ne-au ajutat, mai ales în domeniul surselor energetice, cu finanțe. Acum am înțeles că dumnealui va declara iar un pachet despre un suport financiar, dar cred eu că principalul este suportul acesta, vizita dumnealui în R. Moldova, mai ales în preajma alegerilor care vor avea loc în toamnă demonstrează că SUA vor continua această politică vis-a-vis de R. Moldova, pentru ca noi să devenim membrii ai UE, să devenim o țară civilizată, democrată”, a declarat fostul ambasador al țării noastre în Statele Unite, Nicolae Țîu.

La Chișinău vine astăzi într-o vizită oficială secretarul general al SUA, Antony Blinken. Oficialul american va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. La ora 17:30, Sandu și Blinken vor susține o conferință de presă comună. Anterior, Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat că oficialul american va anunța un nou ajutor financiar, care va sprijini independența energetică a Republicii Moldova și va consolida democrația țării în fața amenințărilor rusești.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult