Politic

Nicu Popescu: Raportul CE care vizează nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislația țării noastre este deocamdată un document intern

Raportul Comisiei Europene (CE), care vizează nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislația țării noastre, este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie, a anunțat ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a precizat că noul raport care urmează a fi publicat va evalua situația existentă la cele 33 de capitole ale legislației UE și nu va include progresele substanțiale deja realizate după luna iunie.

Precizările au fost făcute în contextul în care presa a mediatizat informațiile unui draft al raportului Comisiei Europene care denotă că Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene. Potrivit documentului, autoritățile de la Chișinău sunt la etapa inițială sau au un anumit nivel de pregătire în implementarea acquis-ul comunitar sau a legislației europene la aproape toate capitolele de cooperare cu UE.

Astfel, Nicu Popescu a precizat că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm accelerat înainte, iar concomitent sunt implementate și cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. În toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova, a conchis ministrul.

Amintim că după ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, din 11 ianuarie, președinta Maia Sandu a menționat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni, precizând că acesta este un proiect de țară la care trebuie să contribuim cu toții.

Potrivit ei, trebuie de făcut eforturi suplimentare pentru a compensa lipsa unor progrese suficiente în ultimii șapte ani pe domeniul armonizării legislației. Maia Sandu a dispus ca toate restanțele să fie înlăturate până la sfârșitul lunii martie. Anterior, atât ea, cât și ministrul de Externe, Nicu Popescu, au declarat că Republica Moldova trebuie să devină membru al UE până la sfârșitul anului 2030.

Precizăm că din cele 35 de acțiuni din condiționalitățile impuse de UE pentru a putea începe negocierile pentru aderare care urmau să fie implementate până la sfârșitul anului 2022, 16 au fost realizate, iar nouă se află la etapa finală. Acest raport scoate la iveală faptul că fostele guvernări nu au făcut suficiente reforme, și nu actuala, spune jurnalistul de la Europa Liberă Rikard Jozwiak, făcând trimitere la surse europene.

În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va publica rapoartele de evaluare pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care arăta în ce măsură fiecare dintre aceste țări se aliniază la legislația Uniunii Europene.

Amintim că, progresele în implementarea angajamentelor pe care Republica Moldova și le-a asumat în contextul integrării europene, precum și prioritățile de integrare europeană pentru anul 2023 au fost discutate miercuri, 11 ianuarie, la Președinție, de membrii Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Potrivi șefei statului, integrarea europeană a Republicii Moldova este un proiect „la care putem și trebuie să contribuim cu toții”.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult