Politic

INTERVIU// Valentin Naumescu, despre vizita lui Antony Blinken la Chișinău: „Un semnal puternic de sprijin într-un context politic crucial”

Vizita la Chișinău a secretarului de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, este importantă pentru Republica Moldova și are loc într-un context politic crucial și într-un an electoral. Prezența diplomatului american este încurajatoare, mai ales în ceea ce privește discuțiile despre garanțiile de securitate pentru R. Moldova. Opinia îi aparține profesorului Valentin Naumescu de la Facultatea de Studii Europene a Universitatea Babeș Bolyai Cluj, analist în domeniul politicii externe, exprimată într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Radio Moldova: Vizita lui Antony Blinken ar fi cea mai importantă din ultima vreme, dată fiind notorietatea și poziția importantă pe care o are secretarul de stat al Statelor Unite. E adevărat că înaltul oficial a efectuat mai multe vizite în regiunea noastră, mai ales în ultima perioadă. Ce semnale transmit aceste vizite, cetățenilor, elitei politice?

Valentin Naumescu: Este într-adevăr o vizită extrem de importantă pentru Republica Moldova, care vine într-un moment important, într-un moment crucial în evoluția politică a Republicii Moldova, într-un an electoral important, cu alegeri prezidențiale și cu un an înaintea alegerilor parlamentare care vor configura o majoritate parlamentară, sperăm pro-occidentală, în Parlamentul de la Chișinău. Este important să spunem că R. Moldova este angajată nu numai pe o direcție pro-europeană, în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar fundamental vorbind, în esență este vorba de o direcție strategică pro-occidentală a R. Moldova. Deci, există și o componentă legată de relațiile extrem de importante cu SUA. Subiectele de pe agendă au fost anunțate public, sunt legate de anunțarea unui posibil pachet de sprijin pentru tranziția R. Moldova la independență energetică și de sprijin politic pentru aderarea la UE, dar nu exclud să fie și alte subiecte de discuție care nu au fost anunțate public și care să țină de securitatea R. Moldova, asigurând un context extrem de fierbinte și de tensionat al războiului în regiune pe care îl știm cu toții”.

Radio Moldova: Vizita șefului diplomației americane la Chișinău are loc într-un context complicat, dar și al intensificării amenințărilor lansate de unii oficiali de la Moscova la adresa autorităților din Republica Moldova. În acest context, ce credeți că se va schimba, sau, dacă se va schimba ceva în urma acestei vizite?

Valentin Naumescu: Depinde de toate subiectele care se vor afla pe agendă, două dintre ele sunt cunoscute public. Este posibil să mai fie și alte subiecte discutate. Această prezență americană în R. Moldova, în creștere, este de bun augur, este încurajatoare și din perspectiva discuțiilor privind garanțiile de securitate pentru R. Moldova (…) Nu exclud ca în perioada imediat următoare să se semneze un anumit tip de acord, sigur fără includerea unor garanții de securitate de tipul celor din Articolul 5 al Tratatului NATO, dar un acord de colaborare și cu Guvernul SUA, ceea ce ar întări și mai mult sentimentul că R. Moldova se îndreaptă pe o direcție corectă a apropierii de structurile occidentale. Nu e vorba doar de UE, ci și de SUA, și sperăm în viitor și de NATO”.

Radio Moldova: Unii analiști afirmă că această vizită reprezintă și un mesaj transmis Federației Ruse că SUA au revenit în regiune și că Moscova nu va reuși să străpungă această unitate a partenerilor occidentali nici în Ucraina, dar nici în alte state din regiune. Mai ales, vizita coincide și cu o mișcare a Georgiei, o altă fostă republică sovietică, cea care marți a adoptat o lege împotriva „influenței străine" văzută ca fiind inspirată de Kremlin. Ce părere aveți?

Valentin Naumescu: Este într-adevăr foarte importantă prezența politică, diplomatică, strategică a SUA în regiune, și chiar dincolo de frontierele NATO și ale UE, este important ca semnal politic, public pentru societatea din R. Moldova. Sigur, este și un mesaj pentru Rusia, care arată ferm că SUA contează pe evoluția democratică și pro-occidentală a R. Moldova, probabil că vor fi în continuare relații din ce în ce mai strânse, și între Washington și Chișinău, așa cum sunt între Bruxelles – Chișinău. Dacă alegerile de anul acesta, prezidențiale și parlamentare, vor trece cu bine, asta însemnând evident victoria previzibilă a Maiei Sandu și a unei majorități parlamentare pro-europene anul viitor, atunci cred că R. Moldova, autoritățile relegitimate prin vot, anul viitor vor trebui să deschidă cu mult curaj, responsabilitate și hotărâre inclusiv tema aderării la NATO. Nu se mai poate de rămas într-o zonă atât de periculoasă, amenințată de Rusia, într-o neutralitate care vedem că este o soluție rea, nesigură, așa cum s-a dovedit neutralitatea o soluție rea și pentru Ucraina”.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, se află la Chișinău, unde are programate convorbiri cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Aceasta este a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău, după cea din martie 2022. La acea vreme, oficialul american s-a aflat în țara noastră timp de două zile și s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și fostul ministru de Externe, Nicu Popescu.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult