Washingtonul ar urma să adopte sancțiuni împotriva celor care intenționează să compromită democrația în R. Moldova. Maia Sandu: „Corupția nu cunoaște hotare”
Statele Unite ale Americii ar putea impune noi sancțiuni împotriva celor ce intenționează să submineze democrația în Republica Moldova. Washingtonul va lua această decizie dacă va obține dovezi în acest sens, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken, la Chișinău. În același timp, autoritățile moldovenești colectează aceste informații pentru a le transmite Statelor Unite, a afirmat președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, corupția nu cunoaște hotare, iar „soluțiile trebuie identificate împreună”.
„Avem un nou pachet de sancțiuni împotriva celor care încearcă sau caută să submineze democrația din Republica Moldova. Pe măsură ce obținem informațiile necesare pentru a sprijini aceste sancțiuni vom continua să le adoptăm”, a accentuat principalul diplomat american.
Cooperarea dintre Republica Moldova și țara parteneră este esențială, a declarat, la rândul său, Maia Sandu. Aceasta a subliniat că există decizii anterioare care confirmă importanța acestei colaborări.
„Autoritățile din Republica Moldova colectează această informație și mai departe o transmit autorităților de la Washington și respectiv, decizia vine de acolo, în funcție de cât de documentare sunt informațiile pe care le prezentă instituțiile noastre. Am văzut mai multe decizii în trecut și acest element de cooperare este unul foarte important. Lupta noastră împotriva corupției, în special, în contextul în care Republica Moldova este în plină reformă a instituțiilor care trebuie să combată corupția, a instituțiilor din domeniul justiției și, la această etapă, instituțiile noastre nu sunt pe deplin eficiente, încât să poată să se descurce de unele singure cu aceste probleme”.
Amintim că recent și ambasadorul american Kent D. Logsdon a declarat că Statele Unite ale Americii ar putea impune noi sancțiuni oligarhilor moldoveni. Diplomatul a subliniat că sancțiunile impuse anterior oligarhilor moldoveni au fost eficiente, acestea afectând inclusiv reputația celor vizați.
Amintim că în octombrie 2022 Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni, în baza așa-numitei Legi Magnitsky, împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri în favoarea Federației Ruse. Persoanele sancționate au interdicție de intrare pe teritoriul SUA și nu pot efectua tranzacții pe propriile conturi, dar și în beneficiul altor cetățeni ai Republicii Moldova.
Un an mai târziu, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni, însă, împotriva deputatei Marinei Tauber. Motivul care a stat la baza acelei decizii era legat de subminarea proceselor electorale din R. Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi.