Opinie: R. Moldova ar putea obține garanții de securitate din partea unor țări NATO pentru a face față unui eventual atac rusesc
Republica Moldova ar putea obține, pe cale diplomatică, garanții de securitate din partea mai multor țări membre NATO, dar care să acționeze în nume propriu, pentru a ajuta țara noastră să facă față unui eventual atac rusesc, susține expertul politic Vladimir Socor de la Jamestown Foundation. El a declarat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 că persistă riscul ca armata rusă să-și forțeze accesul în direcția Odessei și să ajungă la hotarele Republicii Moldova, în vecinătatea regiunii transnistrene.
„Trebuie să avem în vedere posibilitatea clară a unui asemenea scenariu și să ne pregătim pentru el și pregătirea ar putea să înceapă prin constituirea unui grup de țări membre NATO, dar care să nu acționeze în numele alianței NATO și nume propriu care să pregătească Republica Moldova pentru asemenea scenarii cu echipamentul militar necesar și cu instruire de trupe și cu chiar cu planificare pentru a interveni în caz de necesitate”.
Potrivit expertului, Republica Moldova nu poate să urmeze exemplul Ucrainei de a semna parteneriate de securitate cu practic toate țările membre ale NATO, dar o poate face cu câteva țări, care sunt deja interesate de securitatea sa națională. Republica Moldova urmează să ratifice un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, care prevede consolidarea relațiilor bilaterale de cooperare și ajustarea cadrului legal la situația actuală de securitate. Mai exact, instituțiile de apărare ale ambelor state își vor extinde colaborarea cu scopul de a moderniza semnificativ Armata Națională.
Amintim că, recent, a fost semnat și Parteneriatul pentru Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, care prevede consolidarea domeniului apărării, sporirea securității cibernetice și contracararea tentativelor Rusiei de a interveni în procesele democratice ale țării noastre.