Social

Falsuri despre aderarea UE și promovarea unor figuri politice controversate. Meta blochează peste 1300 de conturi care răspândeau dezinformări în R. Moldova și Madagascar

Conturi care distribuiau informații false și critice la adresa Guvernului și a efortului de integrare europeană a Republicii Moldova au fost blocate de compania META, deținătoarea platformelor Facebook și Instagram. Pe acestea erau postate videoclipuri parodice la adresa președintei Maia Sandu, informații despre UTA Găgăuzia, politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani în dosarul „Frauda bancară,” și despre deputata fostului Partid „Șor,” scos în afara legii. Originea acestor conturi era ascunsă prin intermediul unui sistem de securitate din Lituania și regiunea transnistreană, iar pentru un plus de credibilitate, fotografiile de profil erau generate de inteligența artificială. Toate aceste detalii reies dintr-un raport publicat de compania META.

Meta precizează că a închis 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini și un grup de Facebook, precum și un cont de Instagram. Potrivit companiei, acestea erau parte a unei rețele de origine necunoscută, care țintea publicul din R. Moldova și din Madagascar.

„Cu toate acestea, greșelile lor operaționale ne-au permis să descoperim și să conectăm aceste eforturi ca parte a unei activități înșelătoare asociate (...).Persoanele din spatele acestei operațiuni au utilizat conturi compromise și false, dintre care multe au fost detectate și eliminate de către sistemele noastre automate și echipele de investigație care se concentrează pe comportament inautentic în Moldova”.

În Madagascar, de exemplu, s-au concentrat în principal pe promovarea politicianului Siteny Randrianasoloniaiko și criticarea actualului președinte Andry Nirina Rajoelina. Această operațiune a creat, de asemenea, o petiție pe Change[.]org susținând că actualul președinte este ilegitim din cauza cetățeniei sale franceze.

Cel mai probabil persoanele care au creat conturile au folosit VPN-ul, o rețea privată virtuală de servere care criptează traficul de internet și ascunde locația pentru a oferi mai multă securitate și libertate online, a explicat responsabilul de mentenanță a site-urilor www.radiomoldova.md și www.moldova1.md, Vitalie Eșanu.

„Cel mai simplu criteriu, cred că ei folosesc VPN. Spre exemplu, creează multe conturi din Insulele Bermude, dar au prieteni virtuali din Republica Moldova. Meta, cel mai probabil, dispune de mecanisme care determină fermele de trolli, boți, iar ulterior fac o analiză la ce mesaje postează ei.”

Potrivit politicii Meta, în spatele fiecărui cont creat pe platformele de socializare, trebuie să fie o persoană fizică, în caz contrar Meta își asumă dreptul de a le bloca.

Chiar dacă persoane afiliate Kremlinului fac postări sponsorizate și distribuie informații false pe rețelele de socializare, având scopul de a destabiliza situația din țară, Meta are propria politică, iar statul american nu poate interveni, decât în cazuri în care vor fi depistate abuzuri, a declarat la Chișinău, secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Noi îndemnăm aceste platforme de rețele sociale să-și aplice propriile lor legi și majoritatea o fac (..). Ele sunt entități independente și își fac propriile lor decizii și noi ne așteptăm ca să-și aplice propriile reguli și dacă avem informații privind abuzul acestor platforme vom lua acțiunile potrivite”, a spus Antony Blinken.

Datele companiei META arată că aproximativ 20.000 de conturi au urmărit una sau mai multe dintre aceste pagini. Mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat acelui grup, iar aproximativ 10 conturi au urmărit acel cont de Instagram. S-au cheltuit aproximativ 42.000 de dolari pentru promovarea mesajelor pe Facebook.

Citește și:

Washingtonul ar urma să adopte sancțiuni împotriva celor care intenționează să compromită democrația în R. Moldova. Maia Sandu: „Corupția nu cunoaște hotare”

Amintim că în Republica Moldova a fost înființat Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, dar care încă nu a deveni operațional, deși Ana Revenco, șefa acestei instituții, declara anterior că acesta ar urma să devină funcțional la sfârșitul lunii martie, curent.

În cadrul centrului ar urma să fie angajați 35 specialiști cu experiență din diverse domenii.

Citește și:

În Republica Moldova a fost instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Ana Revenco a fost numită directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Ana Revenco anunță care va fi misiunea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și când va deveni operațional

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult