Regional

Călătoria cu troleibuzul în orașul Ialoveni se scumpește din 1 iunie. Sergiu Armașu: Vom elabora un Regulament pentru susținerea persoanelor defavorizate

Locuitorii orașului Ialoveni vor plăti dublu pentru o călătorie cu troleibuzul nr. 36 în raza orașului, începând cu 1 iunie. Astfel, potrivit unei dispoziții a primăriei locale, taxa se va majora de la 2 până la 4 lei pentru o călătorie. Respectiv, o călătorie din Ialoveni spre Chișinău va costa 10 lei, față de 8 lei cât e în prezent.

Primăria orașului Ialoveni a anunțat că hotărârea a fost luată în baza Deciziei Consiliului Municipal Chișinău din 13 iunie 2022, care prevede majorarea costului unui vehicul-km de la 26,3 lei până la 38,74 lei și Deciziei Consiliului orășenesc Ialoveni mai curent.

Călătoriile cu troleibuzul prin orașul Ialoveni ar fi trebuit să coste la fel ca în municipiul Chișinău, adică 6 lei. Însă autoritățile publice locale au stabilit un tarif de 2 lei, cu achitarea către Regia Transport Electric Chișinău a diferenței de preț, din bugetul orașului Ialoveni.

Solicitat de Teleradio-Moldova, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu a declarat că Primăria a fost nevoită să ia această decizie, deoarece nu mai are resurse financiare suficiente pentru acoperirea diferenței tarifului.

„Este o decizie luată colectiv, ne-am adresat la mai multe autorități, nu a putut nimeni să ne susțină. La prima, etapă, în 2022, nu am majorat prețul, ne-am străduit să-l menținem pentru orașul Ialoveni în continuare. Dar o să elaborăm un Regulament privind susținerea persoanelor defavorizate. Noi am planificat resursele necesare, dar am avut un proiect mare de revitalizare a orașului și am fost nevoiți să contribuim la acesta cu resurse proprii. Am apelat la Consiliul Raional, care a spus că nu poate să ne susțină și am fost nevoiți să luăm de la alt articol și să suplinim pentru proiect. Noi am transferat 900 de mii pentru curățirea râului Ișnovăț. Este un proiect în valoare de peste 1 milion de euro și am considerat oportun ca banii să fie reorientați anume pentru revitalizare”, a spus Sergiu Armașu.

Primarul a precizat că decizia a fost supusă consultărilor publice. „Înainte de a majora prețul, noi am consultat cetățenii, nu am luat o decizie sine stătătoare. Au fost diferite opinii, noi le-am luat în considerare, inclusiv susținerea persoanelor defavorizate. Imediat după 1 iunie, vom forma un grup de lucru și vom elabora un Regulament, prin care vom susține persoanele defavorizate. Aici va trebui să luăm în considerație și părerea Regiei Transport Electric Chișinău, cu care lucrăm împreună”.

Menționăm că, deși a fost majorat taxa pentru o călătorie cu troleibuzul în raza orașului Ialoveni, Primăria locală va trebui să compenseze în continuare diferența de preț, însă nu va mai achita peste 3,5 milioane de lei ca până acum, ci doar circa 1 milion de lei, a mai spus Sergiu Armașu.

Amintim că ruta de troleibuz nr. 36, „or. Chișinău – or. Ialoveni”, a fost lansată în 2019. Atunci, taxa de călătorie era de 2 lei în raza municipiului Chișinău și 2 lei în raza orașului Ialoveni. Respectiv o călătorie din Ialoveni spre Chișinău costa 4 lei. Ulterior, în 2022, Primăria municipiului Chișinău a majorat taxa până la 6 lei, iar taxa locală în raza orașului Ialoveni a rămas aceeași, de 2 lei, fapt ce a scumpit călătoria din Ialoveni spre Chișinău până la 8 lei.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult