Condițiile de acordare a cetățeniei R. Moldova vor fi înăsprite
Condițiile de acordate a cetățeniei Republicii Moldova vor fi înăsprite pentru a reduce posibilitatea dobândirii prin fraudă a cetățeniei în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat joi, 30 mai, în prima lectură.
Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina.
Igor Chiriac a menționat că autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți, care au fost prevenite datorită verificării autenticității acestor documente prin interpelări adresate autorităților emitente din afara țării.
„Legea, astăzi, recunoaște cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au dobândit și păstrat această cetățenie, potrivit legislației anterioare. Legea veche cu privire la cetățenie, care a fost abrogată în anul 2000 spunea că sunt recunoscute cetățeni ai Republicii Moldova persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova și domiciliate pe teritoriul Moldovei la data intrării în vigoare a legii respective, adică la 4 iulie 1991, și care nu dețineau cetățenia altor state. Legea actuală cu privire la cetățenie prevede că copilul născut din părinți, ambii sau unul, cetățeni ai Republicii Moldova este considerat cetățean al Republicii Moldova. Prin urmare, se atestă un număr de persoane care deși au emigrat din Republica Moldova de multă vreme, precum și cele născute în străinătate din cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin cetățenia statului de emigrare sau de naștere, în pofida faptului că sunt deja mature, de facto nu domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova și nu au obținut acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova, de jure se consideră și cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Chiriac.
La rândul său, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, LIlian Carp a menționat că prin modificările propuse, autorul legii urmărește două obiective: sporirea securității statului prin neadmiterea infiltrării unor agenți și instituții, prin obținerea cetățeniei, și să nu admită obținerea ilegală a cetățeniei Republicii Moldova de către persoanele care nu au nicio legătură cu Republica Moldova. „Dar, da, creșterea numărului cererilor este legată cu agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și acesta a crescut de zeci de ori în raport cu anii de până în 2022”, a mai spus Carp.
Pentru a preveni dobândirea frauduloasă a cetățeniei, deputatul Igor Chiriac propune să nu fie recunoscuți cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care prezintă informații false sau ascund unele date pertinente, ale căror cunoaștere ar duce la respingerea cererii. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate.
Deputatul Igor Chiriac a propus și extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni, față de cele șase în prezent.
De asemenea, se propune ca cererile pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a prezentei legi să fie examinate în conformitate cu reglementările noi, operate prin prezenta lege, iar Guvernul, în termen de trei luni de la data publicării prezentei legi să aducă actele sale normative în concordanță cu prezenta lege.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.