Social

Studenții, îndemnați să devină „ambasadori ai referendumului”. MEC confirmă transmiterea scrisorii către universități

Studenții din instituțiile de învățământ superior din țară vor fi recrutați pentru a promova inițiativa „Ambasadori PENTRU Referendum”. Ministerul Educației și Cercetării a solicitat universităților, printr-o notă informativă, sprijinul în promovarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, inițiat de președinta Maia Sandu. Fostul premier Vlad Filat a făcut public documentul pe rețelele de socializare. În timp ce unii internauți consideră că implicarea tinerilor în referendumuri este interzisă, reprezentanții MEC susțin că este o inițiativă apolitică, prin implicarea tinerilor pentru promovarea valorilor europene.

Totodată, Ministerul cere universităților să le ofere acces în instituții reprezentanților grupului de organizare a inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” până la sfârșitul anului de studii.

În prima etapă, recrutarea tinerilor pentru program se va desfășura prin intermediul unor prezentări informative în instituțiile de învățământ. Astfel, vă rugăm să oferiți accesul grupului de organizare al inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” în cadrul instituției până la încheierea anului de studiu”, potrivit ordinului emis de Ministerul Educației.

Confirmând autenticitatea scrisorii, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu-Tigaie, a precizat pentru Compania Teleradio-Moldova că documentul a fost expediat către instituțiile publice de învățământ superior din R. Moldova. Potrivit ei, scopul scrisorii este de încuraja tinerii să se implice activ în promovarea referendumului și a integrării europene.

Noi avem tineri care sunt voluntari. În primul rând în universități tinerii au peste 18 ani, iar foarte mulți studenți sunt implicați în activități și asociații studențești și sunt voluntari. Scrisoarea este veridică”.

Unii studenți salută inițiativa autorităților de a implica tinerii în promovarea referendumului.

Aderarea la UE înseamnă evoluție, înseamnă perspective de dezvoltare și un viitor prosper. Noi, la rândul nostru, trebuie să contribuim la îndeplinirea acestui scop. Trebuie să spunem de ce aderarea este importantă și ce beneficii ne va aduce, iar referendumul este șansa de a ne face auzită dorința”, a menționat Doina Vladicescu, studentă.

Recent președinta Maia Sandu a îndemnat tinerii din R. Moldova să devină ambasadori ai referendumului pentru integrarea europeană.

Am venit cu inițiativa de a crea o rețea informată și activă de tineri care să promoveze integrarea europeană a Republicii Moldova și participarea la referendumul din octombrie. Fii parte a acestei comunități de tineri care se implică activ în viața social-politică a țării, care organizează activități de informare în toate raioanele țării, care merg de la ușă la ușă să comunice cu cetățenii, care produc conținut digital și care participă la diverse activități legate de Uniunea Europeană, conferințe, instruiri, exerciții de construire a echipelor. O Moldovă Europeană înseamnă o Moldovă bună pentru tineri – liberă, cu oportunități educaționale și profesionale și cu un nivel de trai înalt!”, a spus Maia Sandu.

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie concomitent cu alegerile prezidențiale. La referendum alegătorii ar urma să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Dacă la referendum vor participa mai mult 1,1 milioane de alegători și mai mult de jumătate dintre ei vor vota „PENTRU”, atunci în Constituție va fi introdusă procedura de a aderare a Republicii Moldova.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult