Social

De ce Ion Munteanu nu va fi supus evaluării de Comisia Vetting. Explicația președintelui CSP

După ce a câștigat concursul de selectare a procurorului general, Ion Munteanu, nu va fi supus vetingului. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a explicat presei că Ion Munteanu deja a promovat comisia vetting numărul doi, el fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție.

„Consiliul a încheiat, de fapt, concursul pentru ocupare funcției de procuror general. Potrivit rezultatelor care au fost anunțate recent în ședință, cea mai mare medie a punctajului acordat o are domnul Munteanu Ion, 9,21 puncte. Pe locul doi este domnul Octavian Iachimovschi și deja domnul Alexandru Cernei. Potrivit legii și regulamentului, persoana urmează să fie transmisă comisiei pre vetting. Dar este o excepție, că nu este spus evaluării externe, e persoana care deja a fost evaluată de comisia vetting. Domnul Munteanu a promovat comisia vetting numărul 2. El fiind candidat la Curtea Supremă a Justiție, a fost spus evaluată de comisia numărul 2”, a declarat Obadă.

Totodată, ministrul Justiției, Veronica Mihailov Moraru, care este membră de drept a CSP, a punctat că alegerea procurorului general este una dintre condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Această condiționalitate ce ține de ocuparea funcției de procuror general era cea mai așteptată și cea mai stringentă. Urmează însă să avem și progrese semnificative pe aspecte ce țin de lupta cu corupția, în special, rezultatele pe cauzele de corupție, adică rezultate palpabile pe dosarele de corupție înaltă. Și ocuparea funcțiilor vacante în cadrul Curții Supreme de Justiție, odată cu trecerea procesului de vetting. Se cunoaște că, săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a nominalizat spre propunere Președinției primii trei judecători care să fie cu statut permanent la CSJ”.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat în octombrie 2021 și eliberat, în septembrie 2023. Până acum, câteva tentative de numire a procurorului general au eșuat.

La sfârșitul lunii februarie, CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată după ce un membru al CSP, Olesea Vîrlan, a depunctat un candidat, fără a-și argumenta notele, iar ulterior aceasta a demisionat.

Menționăm că, pe 15 aprilie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Ion Munteanu la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, după ce au amânat examinarea, motivând prin volumul mare de documente ce urmează să fie analizate. Potrivit Comisiei, Ion Munteanu corespunde criteriilor de integritate etică și financiară.

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2023, Munteanu a primit un salariu de circa 485 de mii de lei. Familia procurorului locuiește într-o casă cu suprafața de 105,8 metri pătrați, pe care a obținut-o printr-un contract de donație.

Membrii familiei Munteanu au în proprietate un automobil Duster fabricat în 2019 și cumpărat în 2024 cu 215 de mii de lei și un Mercedes, fabricat în 2014, cu prețul declarat de 50 de mii de lei. Totodată, un membru al familiei sale are un Mercedes fabricat în 2011, pe care îl folosește conform unui contract „translativ de posesie și de folosință”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult