Militarii ruși ar putea ajunge la râul Nistru, iar în cel mai rău caz - la frontieră cu România, susține un general de brigadă
Scopul strategic al Federației Ruse este de a cuceri regiunile de Est și Sud-Est ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că în cel mai bun caz, militarii ruși ar putea ajunge la râul Nistru, iar în cel mai rău caz - la frontieră cu România. Declarațiile au fost făcute de către ex-comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă, Vitalie Stoian, la Moldova 1.
Expertul militar a menționat că în prezent, Rusia și-a concentrat forțele în regiunile Harkov și Sumî, punând Ucraina în situația de a-și retrage forțele de pe direcțiile de sud și sud-est. Potrivit generalului de brigadă, hărțuiala sistematică, exercitată de Rusia în regiunea Harkov ar putea fi stopată dacă Ucraina ar primi sistemele de armament, în special avioanele F-16, și dacă ar executa lovituri la distanță lungă.
„Dacă inamicul execută lovituri cu sisteme de rachete sau cu avioane de bombardament, trebuie să distrugi aceste baze militare de unde sunt lansate ele. Spre exemplu, sistemele Himers care sunt dotate cu rachete Atacams, pot lovi la o distanță de până la 300 km. Asta înseamnă că ar fi salvate viețile soldaților ucraineni a populației ucrainene”, a declarat Vitalie Stoian în cadrul emisiunii „Bună seara”.
El a menționat că anul trecut, Ucraina a pornit o contraofensivă, care însă nu a avut succesul scontat din cauza lipsei armamentului necesar. Acum, inițiativa este de partea rușilor. Totodată, generalul a menționat că în cei doi ani de război, Rusia și-a pus pe roate industria militară „Poate ei nu produc cea mai performantă tehnică și echipamente, dar acestea pot fi folosite în acțiuni militare. Consider că pe unele direcții vor fi executate ofensive importante, iar scopul ar fi de a ajunge până la Nipru și de a impune forțele ucrainene să semneze un acord temporar de încetare a focului, cu consolidarea acestui culoar cucerit din Rusia până în Crimeea”, a spus generalul de brigadă.
La rândul său, Mihai Isac a declarat că acceptarea unei păci rusești ar duce la amânarea cu trei ani a conflictului, pentru că Moscova nu va renunța la ocuparea întregii Ucraine dacă poate, iar România, Republica Moldova și alte state sunt în vizorul Moscovei.
Analistul susține că în acest moment Ucraina este în așteptarea sprijinului militar occidental, iar fără asigurarea unei superiorități aeriene prin livrarea de avioane F-16 sau Gripen Ucraina nu are șanse să recâștige teritoriile ocupate în mod ilegal de către Rusia.
„Ucraina se apără cu o mână și un picior legate la spate și vedem că incapacitatea Occidentului de a ajunge la un consens pentru sprijinirea Ucrainei oferă noi posibilități Federației Ruse să se folosească de aceste slăbiciuni temporare”, a spus Isac.
Totodată, analistul a menționat că, în pofida alocării de către Europa a sumelor imense pentru armament, de multe ori tipurile necesare de armament nu se găsesc. Mai mult, acestea s-au și scumpit. „Dacă până la invazia pe scară largă a Ucrainei un obuz de 155 mm costa 2-3 mii de dolari, în acest moment acest obuz costă mult mai mult. Aceste contracte nu se încheie de pe o zi pe altă. În același timp, mai sunt demersurile unor state europene, cum este Franța ca aceste cumpărături să fie făcute în interiorul UE pentru a stimula dezvoltarea industriei militare din statele UE”, a menționat expertul, adăugând că pe lângă costurile propriu-zise se mai adaugă și costurile de întreținere a echipamentelor militare, iar soldatul de azi nu mai poate fi un simplu soldat, ci trebuie să fie și inginer, și programator etc.
„Ucraina este un test imens de încercare a unor noi tehnologii, a unor noi tactici, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina trebuie să îngrijoreze statele occidentale, deoarece dacă Ucraina nu rezistă - următorii suntem noi”, a mai spus Mihai Isac.