Revista presei internaționale: Turnură importantă în războiul din Ucraina; Donald Trump, primul ex-președinte american condamnat pentru infracțiuni
Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean, concentrându-și atenția pe discuțiile aliaților legate de posibilitatea de a-i permite Ucrainei să riposteze, lovind cu arme occidentale ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Pe primele pagini ale publicațiilor internaționale apar articole dedicate acuzațiilor aduse de justiția americană candidatului republicanilor la președinție Donald Trump, în timp ce presa europeană scoate în evidență prima dezbatere electorală din Ungaria oraganizată în aproape 20 de ani cu ocazia alegerilor europene. Detalii are Lidia Petrenco.
Președintele Statelor Unite Joe Biden a permis în secret Ucrainei să atace cu arme americane ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei, titrează Politico. Publicația constată că este o schimbare importantă a poziției liderului de la Casa Albă, care va ajuta Ucraina să apere mai bine Harkovul, al doilea oraș ca mărime din țară, supus zilnic atacurilor cu rachete rusești. Totuși, Casa Albă continuă să interzică Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune, a declarat pentru Politico unul dintre oficialii americani.
Eșecurile suferite de armata ucraineană îl forțează pe Biden să permită utilizarea armelor americane în Rusia, titrează Washigton Post. Reevaluarea poziției, care durează de câteva săptămâni, este o consecință a atacului transfrontalier al Rusiei asupra orașului Harkiv din nord-estul Ucrainei și presiunilor din partea oficialilor europeni, constată publicația.
Financial Times transmite că Ucraina și Statele Unite vor semna un acord de securitate înainte de summitul de pace din 15-16 iunie, care va avea loc în Elveția. Acordul ar trebui să fie un semnal de sprijin menit să liniștească Ucraina pe fondul celor mai „încordate” relații dintre Kiev și Washington de la începutul invaziei ruse la scară largă, menționează Financial Times. Potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, citat de publicație, Zelenski a devenit mai „emotiv și mai nervos” din cauza situației de pe front și crede că Statele Unite vor negocieri de pace cu Federația Rusă, chiar dacă declară public că decizia de a începe orice discuții cu Moscova aparține exclusiv Kievului. „Zelenski crede că administrația lui Joe Biden vrea să pună capăt războiului ruso-ucrainean înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite programate pe 5 noiembrie”, a adăugat același oficial, citat de Financial Times.
Între timp, primele pagini ale publicațiilor internaționale abundă în articole dedicate acuzațiilor aduse de justiția americană candidatului republicanilor la președinție Donald Trump. CNBC relatează că Tribunalul din New York l-a găsit pe Trump vinovat de falsificarea înregistrărilor comerciale pentru a ascunde plățile către o fostă actriță porno înainte de alegerile din 2016. Sentința urmează să fie pronuțată pe 11 iulie, cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump ar urma să fie desemnat oficial candidat la președinție din partea partidului, notează CNBC. Trump, în vârstă de 77 de ani, este primul președinte american care a fost condamnat pentru o crimă, pe rol fiind alte trei dosare penale, constată publicația. Potrivit BBC, deocamdată rămâne neclar impactul pe care-l va avea verdictul justiției americane asupra participării lui Trump la alegeri. În același context, echipa de campanie a lui Biden a lansat o declarație, în care le reamintește alegătorilor că singura modalitate de a-l învinge pe Trump este la urne, nu în sala de judecată, subliniază BBC. AFP notează că verdictul are consecințe politice imprevizibile, dar nu îl va împiedica pe Trump să candideze chiar și în cazul unei condamnări la închisoare. Publicația AXIOS remarcă la rândul său că Donald Trump nu va ajunge în curând la închisoare chiar dacă va fi condamnat deoarece examinarea contestațiilor pe care urmează să le depună va dura mai mult timp.
Televiziunea publică din Ungaria a organizat joi seară prima dezbatere electorală în aproape 20 de ani cu ocazia alegerilor europene, într-o țară din Europa Centrală în care media se află sub controlul regimului Viktor Orban, transmite AFP. Mii de oponenți ai guvernării s-au adunat în fața centrului de conferințe din Budapesta unde au avut loc dezbaterile transmise pe un ecran gigant, relatează agenția de presă. Manifestanii au protestat față de regulile dezbaterilor electorale pe care le consideră părtinitoare și nefavorabile opoziției, precizează France Press. Potrivit aceleiași agenții de presă, reprezentanții celor 11 partide politice care concurează la alegerile europarlamentare, au avut posibilitatea de a vorbi doar opt minute la dezbaterile de aseară, ceea ce în opinia opoziției îngărdește dreptul la o concurență electorală echitabilă, conchide France Press.
Presa europeană relatează că Parlamentul spaniol a aprobat joi o controversată lege de amnistie care va grația separatiștii catalani, acuzați de răzvrătire și terorism pentru implicarea lor într-un referendum neautorizat pentru independență în 2017. Partidele pro-independență Esquerra Republicana de Catalunya și Junts per Catalunya,au avertizat că, după aprobarea legii, următorul pas va fi un referendum de independență în Catalonia, transmite EFE. Amnistia a fost decisivă pentru Sánchez pentru a obține sprijinul parlamentar necesar, inclusiv cel al partidelor catalane pro-independență, pentru a-și asigura un al doilea mandat ca prim-ministru, comentează agenția de presă.
Din cauza „războiului său de agresiune” împotriva Ucrainei, Rusia nu a fost invitată la ceremonia de aniversare a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, pe 6 iunie, scrie Le Monde. Publicația amintește însă că luna trecută, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin fusese declarat persona non grata, Parisul a indicat atunci că Rusia va fi invitată, la un nivel inferior, în numele contribuției Uniunii Sovietice, pe frontul de Est, la victoria împotriva Germaniei. Le eveniment ar urma să participe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, împreună cu aproximativ douăzeci de șefi de stat și de guvern din țările aliate din trecut și din prezent, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, notează publicația franceză.
Euractiv relatează că Președintele american Joe Biden va efectua prima sa vizită de stat în Franța sâmbătă viitoare, pentru a se alătura ceremoniei istorice, dar și pentru discuții cu gazda sa, Emmanuel Macron, cu privire la probleme bilaterale și globale, inclusiv războiul în Ucraina. „Într-un moment în care, la 80 de ani de la eliberarea Europei, războiul a revenit pe continent, cei doi președinți vor discuta despre sprijinul neefectuat și pe termen lung care trebuie acordat Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysée.
Iar Associated Press relevă că miliarde de dolari în aur sunt scoase prin contrabandă din Africa în fiecare an, iar cea mai mare parte ajunge în Emiratele Arabe Unite, unde aurul este rafinat și vândut clienților din întreaga lume. Astfel, peste 30 de miliarde de dolari de aur, a fost scoase ilegal de pe continent în 2022, principalele destinații pentru aurul african fiind Emiratele Arabe Unite, Turcia și Elveția.