Regional

Ultimul sunet în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană - fără restricții și cu intonarea imnului de stat

Zeci de elevi din cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană au sărbătorit astăzi ultimul sunet. Festivitățile de încheiere a anului școlar s-au desfășurat fără incidente și fără măsuri restrictive din partea așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, ca în anii precedenți, când școlile erau somate să nu intoneze imnul de stat, să nu arboreze tricolorul și erau supravegheate de milițieni.

Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun" Bender/ captură-video
Sursa: Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun" Bender/ captură-video

La careul festiv de la Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina (Bender) au participat, tradițional, reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova, dar și colaboratorii Inspectoratului de Poliție din orașul Bender. Festivitatea a trecut fără incidente, de data aceasta, deși, în anii precedenți, instituția era deconectată chiar și de la curentul electric, pentru a nu difuza Imnul Republicii Moldova, își amintește directoarea Liceului, Maria Roibu. Marea problemă rămâne a fi numărul mic de absolvenți, care scade de la an la an.

„Am avut o sărbătoare frumoasă, a fost toată lumea și sperăm că să fie pace și să începem perioada de sesiune în liniște. Slavă Domnului, nu au fost incidente. Când mă întrebați de numărul de absolvenți, pe mine mă doare sufletul, pentru că în prezent avem puțin de tot în clasa IX-a, 24, și în clasele XII-cea doar 14. Astea au fost consecințele anilor precedenți, când nu se știa ce se întâmplă, lumea era în nesiguranță”, spune Maria Roibu.

Incidentele au ocolit și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, singurul din cele opt cu predare în limba română din stânga Nistrului, care se află pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Liceul își are sediul în satul Doroțcaia, elevii fiind nevoiți să parcurgă zilnic 54 de kilometri, de multe ori fiind opriți la posturile de control. În acest an, elevii au fost lăsați să treacă fără probleme, spune directoarea Liceului, Eleonora Cercavschi.

„Da, au mai fost în alți ani când ni se puneau piedici ca să trecem. Că noi, liceul Ștefan cel Mare din Grigoriopol, activează în satul Doroțcaia. Am avut cazuri când ni s-au pus piedici din la așa-numitul post vamal între Grigoriopol și Doroțcaia. Dar văd că, în ultimul timp, s-au mai cumințit. Adică nu ne fac probleme așa mai deosebite. Altă problemă este când în fiecare zi trebuie să treci peste acest post și nu-ți creează nicio satisfacție acest lucru. Dar asta este realitatea și trebuie să trecem peste asta și să ajungem zilele cele bune când ne vom bucura toți împreună pentru o țară integră, să trăim toți așa cum ne dorim la noi”, a precizat Eleonora Cercavschi.

Asociația Promo-LEX care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a confirmat pentru postul nostru de radio că nu au fost raportate incidente la niciuna dintre cele 8 școli cu predare în limba română. Situația acestor instituții rămâne totuși complicată, a precizat directorul Executiv al Asociației, Ion Manole:

„Pe parcursul celor 30 de ani, aceste instituții de învățământ, părinții, profesorii și mai ales copiii, nu erau altceva decât niște instituții luate ostatice de către regimul de la Tiraspol. Și de fiecare dată când administrația de la Tiraspol dorea să pună presiune pe autorității sau să obțină ceva în schimb, de fiecare dată crea anumite probleme împotriva acestor școli. La careurile din 31 mai și la cele din 1 septembrie, de fiecare dată, administrațiile acestor instituții de învățământ erau hărțuite pentru a nu arbora drapelul și pentru a nu intona imnul Republicii Moldova.”, a punctat Ion Manole.

Problema celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană se trage încă de la începutul anilor 90, când regimul de la Tiraspol a interzis utilizarea alfabetului latin.

În 2004, după mai multe presiuni și intimidări, administrația separatistă a încercat să închidă instituțiile și a sechestrat sediile unora, forțând profesorii și elevii să renunțe la utilizarea alfabetului latin.

Precizăm că, în 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educație în cazul a trei școli: liceul „Evrica” din Râbnița, liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol și liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. Șase ani mai târziu CEDO a pronunțat o nouă decizie în dosarul școlilor românești din Transnistria și a obligat guvernul rus să plătească despăgubiri în valoare totală de zeci de mii de euro celor afectați de închiderea gimnaziului-internat pentru orfani de la Tighina. Federația Rusă, care își declină responsabilitatea, nu a executat până în prezent deciziile CEDO.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult