Spînu, prima reacție după ce un angajat al ASD a fost pus sub învinuire în dosarul „Leova-Bumbăta”: „Nu văd nici un motiv pentru ce fac procurorii”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le recomandă procurorilor anticorupție „să se ocupe de hoți”, dar nu să ancheteze „cum se construiește un drum”. Reacția oficialului vine după ce șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a anunțat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Ministerul Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, că nu vede „nici un motiv” care ar fi putut sta la baza acțiunilor procurorilor.
„Îmi pare rău că procurorii se expun pe cât costă sau cum este construit un drum. Ar fi bine să se ocupe de hoți, dar nu pe cum se construiește un drum, iar dacă au probe – să le facă publice, să explice la oameni de ce au făcut anumite lucruri. (…) Păcat că procurorii vorbesc lucruri în care nu pricep. Sunt ingineri, specialiști care pricep un pic mai bine decât procurorii, în acest sens. (…) Atunci când faci o acuzare, este bine să dai detalii. Probe, or ce văd eu acum, scuzați-mă, nu văd nimic. (…) Eu până ce, pentru că nu am fost solicitat, nu văd nici un motiv pentru tot ce fac ei (nr. red: procurorii anticorupție)”, a declarat Andrei Spînu.
Oficialul susține că ministerul pe care îl conduce, și el personal, au asigurat transparența lucrărilor de la punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Andrei Spînu îndeamnă procurorii, ofițerii anticorupție, experții în domeniul construcției drumurilor și oamenii simpli, care sunt interesați de cât au costat lucrările, ce anume a fost construit, dar și alte detalii, să accese documentele – 117 la număr – făcute publice pe rețelele de socializare pe care le gestionează.
„Rog ca toți cei acre au întrebări, să intre pe pagina mea de rețele, să vadă cele 117 documente, să meargă la fața locului, acolo, să vadă tot ce s-a făcut”, a conchis Andrei Spînu.
Amintim că Octavian Iachimovschi a anunțat recent că un angajat al ASD este învinuit de abuz în serviciu, în dosarul „Leova-Bumbăta”. Potrivit șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție, acuzatorii continuă investigațiile în privința altor suspecți. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 250 de milioane de lei.
În spațiul public s-a vehiculat că persoana pusă sub învinuire este chiar directorul general al ASD, Sergiu Bejan. Contactat pentru o reacție, Bejan a recunoscut că a fost audiat de procurori, însă a refuzat să ofere alte detalii. Directorul ASD a ținut să precizeze, totuși, că toate cheltuielile pentru construcția drumului de acces Leova-Bumbăta au fost făcute transparent și că întreaga informație a fost făcută publică.
Construcția drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 250 de milioane de lei. După o perioadă, costurile au mai crescut cu 30 de milioane de lei. În decembrie anul trecut, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pentru abuz în serviciu, deoarece costurile pentru construcția drumului au trezit suspiciuni. Anterior, procurorii au efectuat și percheziții în birourile unor angajați ai Administrației de Stat a Drumurilor, dar și la companiile implicate în construcție și proiectare.