Social

Fiecare al treilea copil din Republica Moldova trăiește în sărăcie. Cei mai afectați – copiii de la țară

Trei din zece copii din Republica Moldova trăiesc în sărăcie. Cifra este cu aproape două puncte procentuale mai mare, față de anul 2022, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Cei mai mulți copii afectați de sărăcie trăiesc la țară. Tot în mediul rural, anual, se nasc cei mai mulți copii, mai arată datele statistice. În timp ce autoritățile se laudă cu reforme, inițiative și programe miza cărora este reducerea sărăciei în rândul copiilor și creșterea natalității, specialiștii bat alarma – Republica Moldova riscă să intre într-un declin demografic, iar fenomenul va fi o provocare și pentru următoarele decenii.

Statistică îngrijorătoare: Copiii din Republica Moldova, mai vulnerabili și mai săraci

În Republica Moldova sunt peste jumătate de milion de copii cu vârsta până la 17 ani, ceea ce reprezintă 21% din populație. Datele Biroului Național de Statistică mai arată că în țara noastră se nasc tot mai puțini copii. Anul trecut, natalitatea a scăzut cu 11%, față de 2022. Aceleași date arată că în mediul rural se nasc cei mai mulți copii.

Tot în mediul rural, potrivit BNS, cresc cei mai vulnerabili copii la situații de risc. Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la sfârșitul anului 2023, la evidență erau circa 11,6 mii copii aflați în situații de risc. 72,9% dintre aceștia sunt din mediul rural.

Din numărul total de copii aflați în situații de risc, 10,4 mii copii au fost din categoria copiilor neglijați. 547 copii au fost supuși violenței, iar 209 aveau părinții sau unicul părinte decedat. În cazul a 106 copii, ambii părinți sau unicul părinte a refuzat să-și exercite obligațiile părintești, în timp ce restul copiilor – 216 – s-au pomenit în situații care i-a determinat să cerșească sau să practice prostituția.

Comparativ cu 2022, anul trecut au fost înregistrați cu 6,2% mai mulți copii supuși violenței, în timp ce numărul copiilor neglijați s-a diminuat cu puțin peste 14 la sută. Datele statistice, făcute publice de BNS în ajunul Zilei Internaționale a Copiilor, marcată anual pe 1 iunie, indică că tot mai mulți copii din țara noastră trăiesc în sărăcie. Astfel, în 2023, fiecare al treilea copil trăia în lipsuri, cifra fiind în creștere cu 2%, față de 2022.

Situația copiilor diferă semnificativ în funcție de mediul în care trăiește. De exemplu, copiii care trăiesc la țară sunt expuși unui risc de sărăcie mult mai mare decât copiii din orașe, mai arată datele statistice. Astfel, rata sărăciei absolute în rândul copiilor din mediul rural a constituit 44,6%, în anul 2023, față de 14,4% în cazul copiilor din mediul urban. Totodată, rata sărăciei copiilor din mediul urban s-a majorat cu 0,5 puncte procentuale față de anul precedent, în timp ce în mediul rural această majorare a constituit 4,1%.

Ministrul Alexei Buzu: „Orice copil în sărăcie este o dramă”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că pe lângă marginalizare, un copil care trăiește în sărăcie îi este afectată sănătatea, accesul la educație, precum și ambiția academică. Doar 20% din acești copii doresc să-și continue studiile, spune oficialul.

„Rata sărăciei, numărul de copii în sărăcie din Republica Moldova este cifra de care eu ca și ministru mă tem cel mai mult. De aceea, toate acțiunile, reformele, inițiativele, programele inițiate în acest an, miza lor a fost reducerea sărăciei din rândul copiilor. (…) Orice copil în sărăcie este o dramă, iar eu nu pot admite, nu pot avea liniște știind că atâția copii în Republica Moldova sunt în sărăcie”, a scris ministrul Alexei Buzu pe rețelele se socializare în ziua în care copiii din toată lumea își sărbătoresc ziua lor.

Specialiștii bat un semnat de alarmă, la rândul lor. Exodul tinerilor și mortalitatea care depășește de ani buni natalitatea este un fenomen care ar putea reprezenta o provocare și pentru următoarele decenii.

„Dacă Republica Moldova a intrat în declinul continuu al populației, este o tendință care nu poate fi schimbată brusc, dar îmbunătățirea indicilor demografici este determinată de condițiile socio-economice, nivelul de trai al populației. Astfel, creșterea economică, dar mai ales creșterea nivelului de trai al populației, va fi un factor care va contribui la schimbarea indicatorilor demografici”, a declarat doctorul habilitat în sociologie Olga Găgăuz în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.


Anual, pe 1 iunie, în peste 50 de țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova, este sărbătorită Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului. În mai multe localități din țară, inclusiv în capitală, astăzi sunt organizate diverse activități cultural distractive dedicate copiilor. Detalii – AICI.

Potrivit unor modificări operate anul trecut de Parlament la Codul Muncii, Ziua Ocrotirii Copilului este declarată nelucrătoare, în Republica Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult