Moldovenii produc și consumă mai multe pomușoare. Cifra a crescut de peste patru ori, în mai puțin de zece ani
În ultimii ani, ramura pomușoarelor în Republica Moldova se dezvoltă intens, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Datorită majorării productivității a crescut și consumul de pomușoare în rândul moldovenilor, de peste patru ori în mai puțin de zece ani.

Analistul economic, Veaceslav Ioniță a menționat că în 2016 consumul de pomușoare în Republica Moldova a fost de 9,5 mii de tone, dintre care 8 mii pe piața internă, iar 1,4 mii de tone au fost exportate. Totodată, anul trecut producția a ajuns la aproximativ 21 de mii de tone, dintre care doar 2,5 mii de tone au fost exportate. Astfel, se constată că 90 la sută din pomușoarele moldovenești sunt consumate pe piața internă.
„În mediu, un cetățean sovietic consuma între 400 și 500 de grame de pomușoare anual. Chiar era un lux, mai mult de sărbători. În 2023 am ajuns la 7,7 kilograme. Cred că în 2024 trecem ușor de 8 kg. Asta înseamnă că în prezent un cetățean al Republicii Moldova consumă de 20 de ori mai multe pomușoare, decât bunelul lui în perioada sovietică, de exemplu”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță a subliniat că pomușoarele crescute în Republica Moldova sunt exportate în mare parte în trei țări cum ar fi Federația Rusă, România și Polonia.
Potrivit economistului, veniturile din vânzarea pomușoarelor în 2016 au fost de 240 de milioane de lei, dintre care 214 milioane din consumul intern, iar 26 de milioane de lei din exporturi. În același timp, anul trecut vânzările au constituit 464 de milioane de lei.
Autor: Olga Mânzat