Politic

Comisarul european pentru justiție a salutat numirea procurorului general

Reforma justiției, politicile anticorupție promovate de autorități și provocările hibride cu care se confruntă Republica Moldova - sunt subiectele discutate în cadrul întrevederii premierului Dorin Recean cu Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție.

În context, Comisarul european pentru justiție a felicitat autoritățile pentru finalizarea procedurii de selectare a unui nou procuror general și a dat asigurări privind sprijinul său personal și de expertiză al Uniunii Europene în procesul de reformare a justiției.

La rândul său, premierul Dorin Recean a specificat că reforma justiției este cea mai dificilă, dar și fundamentală pentru a atinge progrese pe toate celelalte dimensiuni. În prezent, autoritățile sunt concentrate pe exercițiul de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor, combaterea corupției și transpunerea legislației europene pe segmentul justiției.

„Obiectivul nostru este de a spori capacitățile tuturor actorilor din sistem, de a crește eficiența instanțelor naționale, de a avansa cu optimizarea hărții instanțelor și de a digitaliza procesele din sectorul justiției. Asigurarea supremației legii este esențială pentru toți cetățenii, oamenii de afaceri și pentru a spori atractivitatea investițională a țării”, a spus premierul Dorin Recean.

Potrivit comunicatului citat, cei doi oficiali au mai discutat despre necesitatea consolidării eforturilor tuturor statelor europene în lupta cu propaganda și influența rusească, în mod special în perioadele electorale.

În prezent, autoritățile sunt concentrate pe exercițiul de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor, combaterea corupției și transpunerea legislației europene pe segmentul justiției.

Amintim că Ion Munteanu a fost învestit, sâmbătă, 1 iunie, în funcția de procuror general pe un mandat de șapte ani. Ion Munteanu a câștigat concursul repetat organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Numirea Procurorului General se regăsea în prima recomandare a Comisiei Europene, cea privind finalizarea etapelor esențiale ale reformei justiției și suplinirea funcțiilor vacante în instituțiile cheie din domeniu. Autoritățile de la Chișinău s-au angajat să îndeplinească această condiție până în decembrie 2022, dar nu au reușit, din varii motive.

Interimatul la Procuratura Generală s-a prelungit, mai întâi din cauza disputelor legate de Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcție, în octombrie 2021, cercetat în mai multe dosare penale și demis în septembrie 2023. Apoi, concursurile eșuate au tergiversat numirea procurorului general.

Concursul repetat, câștigat de Ion Munteanu, a avut loc în baza unui nou regulament, consultat cu experții Comisiei de la Veneția. În mandatul pe care l-a preluat la 1 iunie, Munteanu a spus că își propune să asigure independența instituției și continuitatea investigațiilor pe dosarele de rezonanță.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult