Social

Fiecare a treia familie tânără din Chișinău locuiește cu chirie. La Bălți, cererea depășește oferta

În ultimii ani, numărul cetățenilor care stau cu chirie a crescut semnificativ în municipiul Chișinău. Dacă acum 15 ani, doar 6 procente din numărul total al familiilor tinere din capitală apelau la acest serviciu, în prezent cifra a ajuns să constituie 30 la sută, susțin experții economice. În municipiul Bălți, potrivit agenților imobiliari, piața nu face față solicitărilor, iar cererea de a închiria un apartament este mai mare ca ofertele existente. De cealaltă parte, oamenii sunt dispuși să locuiască cu chirie, deoarece de multe ori aceasta este singura lor posibilitate economică pentru a accesa o locuință. Majoritatea oamenilor care cumpără în prezent apartamente în blocuri noi pentru a le da în chirie, asta fiind o alternativă la depozitele bancare.

Cetățenii au posibilitatea financiară redusă de a procura propriul apartament, iar acest motiv preferă să închirieze o locuință. Tânără cu care am discutat ne-a spus că este mai avantajos să stea cu chirie, pe care să o împartă cu un membru al familiei.

„Eu închiriez un apartament din anul 2021 după ce am finalizat facultatea. Am decis să închiriez pentru că mi se pare o oportunitate mai potrivită pentru resursele mele financiare. Pentru a cumpăra un apartament în Chișinău ai nevoie de foarte mulți bani, în opinia mea. Pe de altă parte și chiriile sunt scumpe însă poți găsi oferte avantajoase și am avut și un noroc, la acest capitol. Nu închiriez singură, împreună cu membru al familiei. Luând în considerare că muncim amândoi mi se pare o opțiune destul de avantajoasă. Prețul lunar este de 200 de euro pe un apartament cu două camere”, a spus Valeria Văcărescu.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, fiecare a treia familie tânără din municipiul Chișinău închiriază un apartament, precizând că în ultimii ani a luat amploare cererea în acest sens. Specialistul este de părerea este necesară dezvoltarea pieței chiriilor, după modelul similar care există în România.

„În Chișinău, în special în grupul celor tineri, practic fiecare a treia sau fiecare a doua familie de tineri stau în chirie și atunci trebuie să ne gândim cum dezvoltăm piața chiriilor în Republica Moldova, inclusiv așa cum a făcut-o România. Există legislație specială care reglementează activitatea asociațiilor de locatari”, susține Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai notat că piața imobiliară se concentrează în proporție de 80 la sută în Chișinău, iar în afara capitalei practic nu există viață imobiliară. „Foarte mult mi-aș dor ca Republica Moldova să nu fie transformată în Republica Chișinău, or piața imobiliară într-adevăr, în prezent, peste 80% este în Chișinău concentrată. Sper că se vor dezvolta mai multe centre urbane, cel puțin municipiile pe care le avem noi, Bălți, Cahul, Orhei, Soroca, Ungheni. Sper că se vor dezvolta destul de puternic programele și în aceste localități ori oamenii în special bugetarii au nevoie de locuințe nu doar în Chișinău, dar în toate teritoriile Republicii Moldova. De aceea noi avem într-adevăr în Chișinău o creștere puternică de prețuri, care comparativ cu restul Republicii, Chișinăul se duce în sus.”

Deși prețurile la apartamentele noi se mențin ridicate, în această perioadă cerere a crescut cu aproximativ 10 procente, susțin experții imobiliari. Potrivit agentului imobiliar Victor Romanescu, cei mai mulți cetățeni cumpără apartamente noi nu pentru ca să trăiască acolo, dar pentru a le da în chirie. Specialistul mai spune că prin aceste proprietarii au găsit sau alternative a depozitelor bancare.

„Cererea în acest an este mai mare decât în 2022-2023. Revenim la volumele pe care le avea piața în 2021-2020, atunci când creditele erau mai ieftine și clienții își permiteau să cumpere mai multe apartamente. În blocurile noi investesc de regulă persoanele care nu doresc să trăiască acolo, dar vor să le dea în chirie. Deci este ca un mijloc de păstrare a banilor, o alternativă a depozitelor bancare. De regulă, dacă un client dorește bloc nou el va opta pentru o locație mai puțin centrală, dar va cumpăra oricum în bloc nou”, spune Denis Romanescu.

De notat că, potrivit unui studiu, media europeană a oamenilor care trăiesc cu chirie este de 40 la sută.

Potrivit specialiștilor in domeniu, în municipiul Bălți la capitolul închirierea spațiilor de locuit, se atestă o cerere destul de mare. Cele mai multe solicitări vin de la studenți, conaționalii din diaspora sau mai nou, refugiații ucraineni.

„În ceea ce privește chiriile, locațiunea apartamentelor este solicitată atât de persoane care sunt venite de peste hotare și persoanele de pe loc, majoritatea studenți. În plus este tendință din partea cetățenilor ucraineni, refugiați. Sunt multe solicitări ceea ce privește chiria și piața nu face față la toate solicitările”, precizează agentul imobiliar, Valeriu Mandalac.

Un apartament cu o odaie poate fi închiriat începând cu 100 de euro și poate ajunge până la 400, în bloc nou, recent reparat. În medie, cetățenii care muncesc în Bălți plătesc lunar aproximativ 150 de euro, iar cei reveniți din diasporă sau refugiații ucraineni pot achita între 200 și 250 de euro.

Acord verbal sau contract de locațiune? Ce recomandă experții?

Persoanele care dau sau care iau în chirie un bun pot conveni verbal asupra condițiilor locațiunii sau pot întocmi un contract în scris. Totuși, experții recomandă a doua variantă în care să se regăsească toate aspectele discutate de părți. Legal, contractul trebuie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), iar locatorul trebuie să plătească un impozit.

Ne-am propus să aflăm și pe cât de dispuși sunt chiriașii să-și perfecteze un contract de închiriere a imobilelor. Datele furnizate de Serviciul Fiscal de Stat arată că moldovenii au devenit mai responsabili, atunci când vine vorba despre darea în chirie a bunurilor imobile.

Astfel, în primele patru luni ale anului 2024 au fost înregistrate peste 8 600 de contracte de locațiune, cu peste 17 procente mai mult față de perioada similară a anului trecut, explică șeful Serviciului Comunicare de la FISC, Adrian Platon. Potrivit specialistului, acest lucru a generat și creșterea încasărilor în bugetul statului cu peste 30 de procente, constituind aproximativ 23 de milioane de lei.

„Urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada lunilor ianuarie-aprilie 2024 au fost identificate 894 fizice ce dau în locațiune bunuri imobili. De asemenea au fost efectuate controale la 119 persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar plăți de bază în sumă de 110 mii de lei, majorare în sumă de 14,3 mii lei și aplicate amendă în mărime de 8 mii de lei”, a declarat Adrian Platon.

Cu referire la darea în locațiune, agentul imobiliar, Valeriu Mandalac, susține că a crescut tendința de a întocmi contracte, astfel chiriașii poartă răspundere pentru bunurile deteriorate sau inundarea vecinilor.

Citește mai mult