Social

Revista presei: Implicarea lui Platon și Șor la portări sponsorizate anti-UE, pe rețelele sociale

Implicarea lui Platon și Șor într-o campanie de dezinformare, la postări sponsorizate anti-Uniunii Europen; Opinii privind noua definiție a trădării de patrie, precum și declarații, despre opțiunea noului sediu al Procuraturii Anticorupție - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, care s-ar ascunde de justiția din Republica Moldova, sunt principalii finanțatori ai campaniilor de dezinformare pe Facebook. Este constatarea asociației Watchdog, scrie TV8.md, care a analizat minuțios mii de postări sponsorizate anti-integrare la Uniunnea Europeană și anti-referendum, dar și sute de pagini anonime controlate de aceștia. Solicitat pentru o reacție, Platon a declarat că va ataca în instanța de la Londra comunitatea Watchdog, iar lan Șor a răspuns pentru o reacție. S-a constatat că din octombrie 2022, atunci când Statele Unite ale Americii a introdus sancțiuni împotriva lui Șor, și până în prezent, oligarhul fugar a sponsorizat 1.100 de postări pe rețelele sociale prin intermediul a 196 de pagini anonime. Potrivit datelor Meta Ads Library, doar pe Facebook Șor a cheltuit pentru publicitate într-un an și șase luni 378 de mii de euro. Expertul susține că oligarhul fugar este lider la capitolul publicitate anti-Europa. Acesta este urmat de Veaceslav Platon care, timp de un an, a cheltuit 124 de mii de euro pentru 810 postări sponsorizate cu aceeași tematică.

Autorul studiului Watchdog, Andrei Rusu, a declarat pentru Moldova 1 că, pentru a compromite referendumul, politicieni pro-ruși ca Ilan Șor, Veaceslav Platon, Igor Dodon, Irina Vlah sau Ion Chicu „vor promova falsuri precum că Uniunea Europeană înseamnă de fapt război”. Deocamdată nu au fost elaborați algoritmi pentru blocarea acestor știri, iar soluția sunt campaniile de informare, susține autorul.

Modificările la Codul Penal pe subiectul trădării de patrie trebuie regândite întrucât ar putea genera abuzuri, susține avocatului Vadim Vieru, director de program al Asociației Promo-Lex, citat de IPN.md. Potrivit juristului, modificările nu au fost consultate cu societatea civilă, iar în formula actuală pot genera interpretări eronate. Potrivit expertului, modificările operate de Parlament la Codul Penal pot genera abuzuri și riscuri la adresa drepturilor cetățenilor. Vadim Vieru spune că proiectul trebuie regândit pentru a nu crea precedente periculoase pe viitor.

De aceeași părere este și directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, care la o emisiune de la JurnalTV, a declarat că noua definiție a trădării de patrie, adoptată de Parlament, amenință libertatea de exprimare și a cerut Parlamentului să abroge această legislație, iar pe președinta Maia Sandu a îndemnat-o să nu o promulge. În opinia expertului, definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare.

În același timp, Deputatul PAS Igor Chiriac susține că Codul penal nu va prevedea dezinformarea la trădarea de patrie, scrie Ziarul de Gardă. Parlamentarul mai menționează că până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva R. Moldova”.

Moldpres transmite că după ce în presă au apărut informații despre identificarea unui nou sediu pentru Procuratura Anticorupție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul analizează în mod activ opțiunea de a utiliza fostul sediu al Procuraturii Generale pentru noul sediu al Procuraturii Anticorupție. Vodă menționează că discuțiile sunt în desfășurare pentru a identifica soluții care să respecte interesele tuturor instituțiilor implicate.

Deschide.md scrie despre un studiu realizat cu suportul USAID prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova, care arată că peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie. Din analiza potențialului de producere a energiei reiese că în Chișinău ar fi posibilă utilizarea unei instalații de generare a energiei electrice cu capacitatea de 46 MW, în timp ce pentru Bălți – 12 MW.

Cetățenii Republicii Moldova au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului, arată rezultatele sondajului Open Budget Survey 2023transmite Agora.md. Sondajul plasează țara noastră, la majoritatea capitolelor, pe un nivel mai ridicat decât media europeană. Scorul de transparență bugetară al R. Moldova a crescut, timp de doi ani, de la 65 de puncte până la 81 de puncte, din totalul de 100. rezultatul indică o îmbunătățire și la capitolul dezvăluirii informației privind documentele bugetare. Astfel, R. Moldova ajunge pe locul cinci din 125 de țări care au fost incluse în evaluare, înregistrând unul din cele mai bune rezultate, depășind media globală de 45 de puncte, cu 35 de puncte.

Presa locală scrie că ploaia cu grindină de aseară a făcut dezastru la Nisporeni. Aceasta a afectat semnificativ gospodăriile oamenilor. Curțile fiind inundate de apă și gheață, iar plantațiile de roșii au fost doborâte la pământ.

Portalul Vocea Poporului transmite că în Republica Moldova, un număr semnificativ de persoane nu caută un loc de muncă. Anul trecut, 560 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, con­siderate apte de muncă, nu erau anga­jate. Totuși, această situație reprezintă o îmbunătățire comparativ cu anul 2019, când 681 de mii de persoane apte de muncă erau inactive, este de părere ministrul muncii, Alexei Buzu. El a menționat că în anul 2023 a fost cel mai mare număr de femei angajate, inclusiv femei cu dizabilități. Totuși, nu este suficient. În Moldova, jumate de mi­lion de persoane apte de muncă nu își caută un job pentru că s-au pensionat mult prea devreme sau vor să emigreze.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult